20130116 9964

 Allereerst maar eens een overzicht van de meest voorkomende problemen die de ANWB tegenkomt tijdens het winterweer:

  • Lege accu
  • Dichtgevroren sloten
  • Afgeslagen motor

Kortom, problemen waar niemand op zit te wachten. Wat kunt u doen zodat u s'ochtends niet met een auto staat die niet wilt starten?

Allereerst kunt u, om bevriezing van de kabels te beperken of voorkomen, een deken onder de motorkap leggen. Vergeet alleen niet de volgende dag het deken weg te halen voordat u de auto start. 

Doe geen lange startpogingen. Probeer uw auto eerst een paar keer kort te starten voordat u overgaat op een lange startpoging. De batterij zal het sneller begeven wanneer u de auto lang achter elkaar probeert te starten.

Om het dichtvriezen van de autosloten te voorkomen is het verstandig om grafietpoeder in de sloten aanbrengen. Steek uw sleutel een paar keer in het slot om het poeder goed te verspreiden. Ook kunt u een zakje met warm water tegen het slot houden.

Maar als u eenmaal onderweg bent betekent het niet dat alle ongemakken verdwenen zijn. Wat dacht u van alle kilometers file! Of ongelukken in het verkeer. U kunt dus beter het zekere voor het onzekere nemen en u goed voorbereiden op deze ongemakken. Daarom is het van groot belang dat als u een lange rit moet maken u alle voorzienigen meeneemt zodat u, als er iets gebeurt, er warm bij zit. 

U kunt denken aan:

  • Een thermoskan gevuld met een warme drank (koffie, thee, chocolademelk).
  • Een fleece deken of warme trui.
  • Iets te eten.
  • Ook is het belangrijk om een opgeladen telefoon mee te nemen, zodat u altijd kunt bellen als het nodig is.

En als u dan eindelijk weer thuis bent dan is er niets lekkerder dan een warme maaltijd. Ook daar heeft Zoetermeer Actief aan gedacht. De volgende links verwijzen u naar sites waar heerlijke winterse recepten op staan. Dus doe lekker de kachel aan en geniet van een heerlijke winterse maaltijd.

Winterwortel-maaltijdsoep

De ''echte'' Leidse hutspot

Salade van gegrilde wintergroenten

Hollandse erwtensoep

Zo ziet u maar weer dat ondanks de hinder die de vorst en sneeuw brengt, het ook weer een hoop gezelligheid binnenshuis geeft. Het is en blijft toch een prachtig natuurverschijnsel dat wij niet vaak meemaken. Zo overwinteren wij op z'n best.

Tot slot hebben wij wat sites op een rijtje gezet die belangrijk zijn om in de gaten te houden tijdens het winterweer.

www.knmi.nl

www.buienradar.nl

www.anwb.nl

 

 Kelly Need

 

-advertenties-

-goede doel-