puberopvoedboekMarina van der Wal is dé opvoedexpert van Nederland en co-auteur van 'Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek'. Tijdens haar lezing met de aansprekende titel 'Pubers, hoe houden we het gezellig?' spreekt ze op humoristische wijze over het opvoeden van pubers.

De lezing is op vrijdag 1 februari in de Hoofdbibliotheek. Inloop vanaf 19.30 uur, de lezing start om 20.00 uur. De toegang is gratis, wel wordt u gevraagd om zich vooraf aan te melden. Dat kan via dit aanmeldingsformulier, bij de balie in de Hoofdbibliotheek of bij Meerpunt.

 

Ik ben niet gek!

Veel ouders zien de puberteit als de lastigste opvoedperiode van hun kinderen. En ondanks het feit het heel normaal gevonden wordt dat pubers zich tegen hun ouders afzetten en de sfeer in huis tot onder het nulpunt daalt, hoeft dat helemaal niet! Zeker niet. Ouders moeten alleen leren hoe het brein van pubers zich in deze periode ontwikkelt en hoe ze daar als ouders rekening mee kunnen houden. Veel ouders ervaren deze periode in het leven van hun kind als een lastige tijd. 'Ik ben niet de enige met vragen en ik ben niet gek!'. Dit gevoel van herkenning en erkenning delen de bezoekers van de 'puberavonden'. Inmiddels hebben honderden ouders van pubers deze thema-avonden bezocht.

‘Nee’ is ook een antwoord

Van der Wal bespreekt op humoristische wijze de spagaat waarin ouders en pubers zitten. Aan de ene kant hebben pubers ruimte en vrijheid nodig en moeten ouders leren dat ze een stapje terug moeten doen in het leven van hun kinderen. Aan de andere kant zie je dat pubers - mede door de ontwikkeling van hun brein - juist duidelijke sturing nodig hebben. Van der Wal: “Nee is soms het meest liefdevolle antwoord dat je je puber kunt geven.”

 

Spiegel voorhouden

Er wordt veel gelachen tijdens de lezingen van Marina van der Wal. Eén van de bezoeksters: “Ik dacht even dat ik in het theater was. Zo leuk!” Maar er is ook confrontatie. Van der Wal: "Ik wil ouders óók een spiegel voorhouden als het gaat om het stellen van regels en grenzen. Dat is namelijk een hele belangrijke vorm van liefde voor je kind. Wij zullen onze kinderen ook moeten leren dat het leven tegenslagen en teleurstellingen kent."

 

Over Marina van der Wal

Marina van der Wal is dé puberexpert van Nederland. Sinds 2006 is zij een veelgevraagd spreker en zij heeft haar medewerking verleend aan tal van ouderavonden, opvoeddebatten en motivatiebijeenkomsten rondom de thema's opvoeden, ouders en pubers. Daarnaast is zij ondermeer directeur van stichting 'Mamma weet alles' en was zij voorzitter van de 'stichting Leraar Leerling Ouders'. Op 15 maart verscheen "het enige echte eerlijke puberopvoedboek" dat zij samen met Jan Dijkgraaf schreef en meteen de eerste maand zijn derde druk beleefde. Ook is Marina inmiddels bekend uit de media als het gaat om puber-opvoedkwesties zoals recentelijk ‘bangalijsten’ en 'comazuipen'.

-advertenties-

-goede doel-