Jerry van der Ziel zal donderdag 19 november het voorzitterschap van PRO PATRIA over dragen tijdens de najaarsvergadering. Het verenigingsbestuur van PRO PATRIA wordt op zes functies vernieuwd en versterkt, de nieuwe voorzitter zal Arie de Korte zijn.

JerryJerry van der Ziel was ruim 7 jaar hij het bestuurlijk gezicht van Zoetermeers grootste gymnastiekvereniging. Bij zijn voordracht in het voorjaar van 2013 kreeg hij een missie mee: zorg dat GYMWORLD er komt! Hoe kijkt de taekwondoka Jerry van der Ziel terug op de periode als bestuurder van een gymnastiekvereniging?

Hoe komt een trouw beoefenaar van taekwondo erbij om voorzitter te worden van PRO PATRIA?

“Ruim 7 jaar geleden werd ik benaderd door Hans van Zetten en Otto Knoppers, respectievelijk erelid en erevoorzitter van PRO PATRIA, of ik voorzitter wilde worden van deze mooie gymnastiekvereniging. PRO PATRIA was op zoek naar een nieuwe voorzitter met bestuurlijke ervaring en daarnaast een netwerk in het Zoetermeerse. Aan beide criteria voldeed ik, gezien mijn jarenlange ervaring in de verschillende bestuursfuncties binnen de Taekwondo Bond Nederland vanaf de oprichting in 1979 en als ondernemer bekend in de Zoetermeerse gemeenschap. Het was een eer om gevraagd te worden voor deze mooie gymnastiekvereniging die ik wel kende van haar successen, maar vooral van de tijd dat mijn dochter lid was en danste bij PRO PATRIA. Per slot is gymnastiek de basis voor iedere sport!”

GYMWORLD staat. Wat betekent dat voor je?

“Het was best een uitdaging om gemeentebestuur en lokale politiek te overtuigen dat de komst van GYMWORLD noodzakelijk is om de gymsport in Zoetermeer toekomstbestendig te maken. Met een herkenbaar gebouw dat speciaal voor gymsport is gebouwd en alle faciliteiten in zich heeft om elke gymsporter op zijn of haar ambitie niveau te kunnen laten excelleren, zowel op recreatief als wedstrijdsportniveau. Dit is wat wij wilden bereiken en wat zou het mooi zijn als GYMWORLD voor elke gymsporter thuisbasis wordt. Om die reden heb ik vanaf het eerste idee van GYMWORLD gepleit voor een fusie van alle gymnastiekverenigingen in Zoetermeer en deze er ook bij betrokken. GYMWORLD heeft nu eenmaal een krachtige organisatie nodig om het multifunctionele gebouw kosteneffectief te gebruiken. In 2018 besloten de ledenvergaderingen van PRO PATRIA en CGV te gaan samenwerken uitmondend in een fusie. Daarom vind ik het erg jammer dat dit in mijn voorzitterschap nog niet is gelukt. Maar ik heb goede hoop dat het nieuwe bestuur er alles aan zal doen om dit uiteindelijk voor elkaar te krijgen.

Nu gym, turnen, springen en dans samen zijn ondergebracht in GYMWORLD heeft de gymsport een eigen clubhuis gekregen, waar elke sporter, trainer en vrijwilliger trots op is. Goed voor de saamhorigheid en het verenigingsgevoel. Dat hebben we decennia lang gemist. Met GYMWORLD heeft de gymsport weer toekomst. PRO PATRIA blijft zeker nog actief in de wijken van de stad, maar ook voor die leden is GYMWORLD het clubhuis. Door de grote diversiteit in de gymsport kunnen de leden in GYMWORLD ook kennismaken met de andere disciplines. Starten met gym, daarna kiezen voor turnen, trampolinespringen of dans. En combineren kan ook. Hoe mooi is dat!”

Je draagt de voorzittershamer over aan Arie de Korte. Wat wens je hem daarbij toe?

“Na het beschikbaar komen van GYMWORLD is het gelukt om het verenigingsbestuur op zes functies te vernieuwen en te versterken. Mijn opvolger Arie de Korte wordt voorzitter van een sterke team. Ik wens hem en zijn team, een mooie toekomst toe, in het belang van de gymsport in Zoetermeer. Ik hoop dat we snel afscheid kunnen nemen van alle beperkende corona-maatregelen en dat PRO PATRIA volgend jaar haar 110 jarig jubileum kan vieren. Daarnaast hoop ik vurig dat het volgend jaar lukt om samen met CGV één mooie gymsportvereniging te formeren. Die bundeling van krachten is absoluut nodig om GYMWORLD en de gymsport in de wijkzalen tot optimale bloei te brengen.”

-advertenties-

-goede doel-