De gemeente Zoetermeer organiseert samen met Palet Welzijn, stichting Mooi en stichting Piëzo op dinsdag 25 februari 2014 een bijeenkomst over eenzaamheid en de bestrijding daarvan in Zoetermeer. Deelnemers zijn welkom van 16.30 uur tot 19.00 uur in de bijzaal van Eetcafé Meerzicht aan de Albrandswaard 1.

Iedereen die in zijn of haar (vrijwilligers)werk of als privépersoon te maken heeft met eenzaamheid en isolement en wil meewerken aan de gezamenlijke Zoetermeerse aanpak van eenzaamheid is welkom. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor een lichte maaltijd wordt gezorgd.

Gezamenlijke aanpak

Tijdens de bijeenkomst geeft onder meer de heer Krewinkel een lezing over de nieuwe Presentiebenadering. Deze benadering gaat ervan uit dat op alle mogelijke manieren wordt aangesloten bij de zorgvrager en dat deze volledig in zijn of haar waarde wordt gelaten. De zorgvrager is tenslotte dé expert in zijn of haar leven. Bij het onderwerp eenzaamheid wordt stilgestaan bij wat de relatie met anderen voor een ieder betekent. Onmacht is hierbij een onontkoombaar onderwerp. De presentiebenadering is geen methodiek, geen techniek, levert geen trucs, maar is de onderlegger van de benaderingswijze van kwetsbare (en dus ook eenzame) mensen. Tijdens de bijeenkomst wordt ook een inventarisatie gemaakt van de lokale Zoetermeerse aanpak en het vervolg daarop.

Signaleren

Eenzaamheid komt veel voor. Zo'n 30% van de Nederlanders, jong en oud, voelt zich gedurende kortere of langere tijd eenzaam. Mensen die zich eenzaam voelen trekken niet snel aan de bel. Ze vragen niet om hulp. Toch signaleren veel burgers, vrijwilligers en professionals eenzaamheid en isolement.

-advertenties-

-goede doel-