20140213-10763

Yu Lan Leffers klom samen met wethouder Haring nog even op het podium waar ze als kleuter begon met theater

 

De voorstelling Loser! gemaakt door Yu Lan Leffers speelt in het seizoen 2013-2014 voor meer dan 1500 kinderen in Zoetermeer(voor groep 7). Ook andere scholen en steden hebben steeds vaker belangstelling voor de interactieve theatervoorstelling.

Op 13 februari bezocht wethouder Hans Haring deze voorstelling, in de school waar theatermaker Yu Lan ooit voor het eerst op de planken stond: de Triangel in Seghwaert. Vanaf de kleutergroepen droomde Yu Lan ervan om theater te maken, ze schreef in groep 4 haar eerste script en stond hier regelmatig op het podium. Yu Lan droomde ervan om theater te maken voor een goed doel, een droom die werkelijkheid is geworden met Theaterhart.

 20140213-10774 20140213-10785 

De voorstelling loser! in combinatie met het nagesprek levert een ervaring op die voor leerlingen uniek is. De interactieve voorstelling over pesten wordt gespeeld in de klas, waardoor het voor de kinderen heel dichtbij komt. De spelers nemen gewoon plaats tussen groep 7, op enkele vrije stoelen en tafels, en gaan van start met hun spel. Loser! vertelt het verhaal van Liz, een heel normaal meisje dat plots heel erg gepest wordt door de kinderen van haar klas. Wanneer ze Julius wil helpen met een dictee lijkt het wel of de hele groep zich tegen haar keert. Liz gaat steeds minder graag naar school en ook haar moeder begint zich zorgen te maken. Liz weet het tij te keren door een spreekbeurt over pesten te houden.

Na de voorstelling praten de acteurs met de kinderen in de klas over pesten, herkennen ze iets uit het toneelstuk? Leerkrachten van de groepen waar Theaterhart gespeeld heeft vertellen: “De kinderen kwamen met openhartige verhalen en eerlijke bekentenissen. Al met al een uitstekende wijze om het onderwerp pesten in een groep bespreekbaar te maken. Bij deze beveel ik jullie voorstelling dan ook van harte aan bij andere scholen. Super!”

20140213-10786  20140213-10787 

De bewustwording bij kinderen wordt in gang gezet en ze komen nader tot elkaar. Mede door de impact van de voorstelling won Theaterhart de Kunst&Cultuurprijs 2013 van Zoetermeer. Theaterhart heeft dan ook besloten naar aanleiding van het succes van Loser! een voorstelling te ontwikkelen over Cyberpesten voor het voortgezet onderwijs i.s.m. het CKC. Deze nieuwe voorstelling is nog in ontwikkeling, maar Theaterhart hoopt deze in oktober dit jaar te kunnen spelen.

Wethouder Hans Haring was onder de indruk van de voorstelling: “Het is mooi om te zien hoe theater en een maatschappelijk probleem gecombineerd worden. Door theater kijk je anders tegen iets aan en kan er echt iets veranderd worden!”

20140213-10780

De acteurs van Loser!: Daan, Nikki, Bregje en Laura

 

-advertenties-

-goede doel-