20140213-10737

Raadslid Jan Lobel geeft de leerlingen tips bij het debatteren

Verschillende gemeenteraadsleden zijn in februari en maart te gast op het Oranje Nassau College Parkdreef (ONC) om te jureren bij de leerlingendebatten. Deze debatten vormen de afsluiting van een politiek project voor het vak maatschappijleer.

20140213-10722Alle leerlingen van de klassen 4 havo en 4 vwo zijn deze weken bezig met het project. Ze richten een eigen politieke partij op waarbij ze hun ideeën koppelen aan de huidige politieke ideologieën. Willen ze bijvoorbeeld een socialistische, liberale of confessionele partij oprichten? Een one-issue partij zoals een feministische partij of studentenpartij is ook toegestaan.

Vanuit deze ideologieën moeten de leerlingen standpunten bedenken en uitwerken. Wat willen ze veranderen in de lokale of nationale samenleving? Waarom willen ze dat? En hoe gaan ze dat realiseren? Met een eigen ontworpen website en poster moeten ze vervolgens bekendheid krijgen en campagne voeren.

De afsluiting van het project zijn klassikale debatten. Sowieso al spannend, maar nog spannender door de aanwezigheid van ‘echte’ raadsleden als jury. Donderdagochtend waren raadslid Jan Willem Schotel (VVD), raadslid Jan Lobel (LHN) en kandidaatsraadslid Benita van Wegen (LHN) aanwezig om de debatten te jureren. Maar natuurlijk ook om de jongeren te helpen en tips te geven bij het debatteren.

20140213-10736  20140213-10733 

De politieke partijen uit de klas gingen met elkaar in debat over stellingen als: ‘Jongeren moeten verplicht worden om vrijwilligerswerk te doen binnen de gemeente’. Om beurten stonden de jongeren op om uit naam van hun partij de stelling te verdedigen of juist aan te vallen. Van de heer Lobel kregen de jongeren de tip om ook hun lichaamstaal goed in te zetten tijdens het debat, om zichzelf zo nog beter te presenteren.

-advertenties-

-goede doel-