Vakopleiding techniek bbl - 1Op het Oranje Nassau College Clauslaan (ONC) kunnen vanaf volgend schooljaar alle leerlingen versneld een mbo-diploma halen. Eerder was dit al mogelijk voor de leerlingen in de basisberoepsgerichte leerweg. Nu is er voor de leerlingen van alle vmbo-leerwegen de mogelijkheid om met een mbo-diploma van school te gaan. Het ONC is hiermee uniek in Zoetermeer.

 

De arbeidsmarkt heeft dringend behoefte aan goede vakmensen. Daarom biedt het kabinet de mogelijkheid aan scholen om leerlingen een vakmanschaproute te laten volgen. Vanaf het derde leerjaar zijn vmbo en mbo samengevoegd tot een vakopleiding die opleidt tot een diploma op niveau 2 van het mbo. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft vanuit heel het land aanvragen gekregen voor de vakmanschaproutes. Alle aanvragen van het ONC zijn inmiddels toegekend. Leerlingen kunnen de route volgen voor dienstverlening, gezondheidszorg, techniek en ICT en economie.

 

Groen licht

 

In het schooljaar 2009-2010 is het ONC, in samenwerking met het ROC ID College, al gestart met een vakopleiding voor leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg. Dit is zo goed bevallen dat de school de mogelijkheden wil uitbreiden.

Marion Martijn, directeur ONC Clauslaan: “We zijn ontzettend blij dat we van het ministerie groen licht hebben gekregen. Nu kunnen al onze leerlingen profiteren van de voordelen die een vakmanschaproute biedt. Denk aan een betere aansluiting op een hogere beroepsopleiding en een grotere kans op de arbeidsmarkt.”

 

Technologieroute

 

“Ook gaan we starten met de technologieroute”, vertelt Martijn. “Dit is voor leerlingen met een mavo-advies die geïnteresseerd zijn in techniek.”
De technologieroute is niet hetzelfde als een techno-mavo waarbij de leerling extra uren techniek volgt en uiteindelijk een certificaat ontvangt. De technologieroute start in klas 3 van de mavo. Na afronding van de opleiding heeft de leerling een mavo-diploma én een mbo-4-diploma techniek op zak voor bijvoorbeeld industrial design, human technology of middenkader engineering. Hij of zij kan zo doorstromen naar het hbo.

 

Versneld
Bij zowel de vakmanschaproutes als de technologieroute kunnen leerlingen versneld hun mbo-diploma halen. Door de hechte samenwerking tussen het ONC en het ID College, zijn het vmbo-deel en het mbo-deel optimaal op elkaar afgestemd. Er is bijna geen overlap in de lesstof waardoor het programma verkort kan worden. De leerling gaat maximaal zes jaar naar school. Dat is twee jaar langer dan bij de gewone vmbo-opleiding maar korter dan een vmbo-opleiding van vier jaar gevolgd door een mbo-opleiding. En de leerling heeft dan zowel zijn vmbo-diploma als zijn mbo-diploma op zak.

 

Onderwijs op maat

Het examenprogramma in de vakmanschaproutes en in de technologieroute is flexibel. Leerlingen kunnen het examen in de vmbo-vakken eerder of later afsluiten. Snelle leerlingen al in het derde leerjaar (eerste leerjaar van de vakmanschapsroute) en leerlingen die wat meer tijd nodig hebben in een later leerjaar. Onderwijs op maat dus.

 

Leerlingen en ouders die geïnteresseerd zijn in de opleidingsmogelijkheden op het ONC Clauslaan zijn welkom op de informatieavond op donderdag 13 februari om 19.30 uur.

-advertenties-

-goede doel-