zoetermeerwapen2De gemeente slaagt er steeds beter in om bijstandsfraude op te sporen en terug te vorderen. In 2013 zijn door deze aanpak meer uitkeringen stopgezet en is een hoger bedrag dan vorig jaar teruggevorderd. De verbeteringen zijn mede het gevolg van een andere manier van organiseren van handhaving, ook voordat uitkeringen worden toegekend. Daarnaast zijn er goede resultaten van een proef met wijkgericht handhaven in Meerzicht.

Het totaal teruggevorderd bedrag in 2013 bedroeg € 570.000, dat is € 36.000 meer dan het voorgaande jaar. Daarnaast is het aantal stopgezette uitkeringen aanzienlijk gestegen. Het team van sociaal rechercheurs, die verantwoordelijk zijn voor het opsporen van fraude, heeft in 2013 alleen al 40 uitkeringen meer dan in 2012 beëindigd. Ook waren er in 2013 achttien fraudegevallen waar het ging om bedragen hoger dan €10.000, waarvan één zelfs van €53.400 euro. De gemeente vordert die bedragen terug.

Betere organisatie handhaving

De verbeterde organisatie van de handhaving binnen de gemeente heeft ook een preventieve werking. Zo worden bij het loket al meer aanvragen ingetrokken of afgewezen, doordat medewerkers meer fraudealert zijn geworden en beter doorvragen.

Wethouder Edo Haan (Werk en Inkomen): “Een sociale bijstand is ook een rechtvaardige bijstand. Mensen die bijstandshulp nodig hebben, moeten dat natuurlijk krijgen. Maar mensen die misbruik maken van die hulp moeten zo snel mogelijk worden opgespoord en gestraft. Bewoners moeten kunnen vertrouwen op ons sociale vangnet; fraudeurs tasten dat vertrouwen aan.”

Proef wijkgericht handhaven Meerzicht

In een proef met wijkgericht handhaven in de wijk Meerzicht wisselen samenwerkende partijen zoals de belastingdienst, het UWV, de politie, de woningcorporaties, Stedin, de inspectie SZW en de gemeente informatie uit. Daarmee kunnen de partners sneller en effectiever uitkerings- en fiscale fraudeurs opsporen en misstanden in de wijk zoals uitbuiting of hennepplantages aanpakken. Dat komt de leefbaarheid in Meerzicht ten goede.

Door wijkgerichte handhaving komen ook mensen die hulp of zorg nodig hebben sneller in beeld. Zo zijn er dankzij de proef vijftien huishoudens doorgeleid naar hulpverlening en zijn er twee zorgmeldingen bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling gedaan. Ook zijn er soms huishoudens die door onwetendheid geen gebruik maken van voorzieningen zoals schuldhulpverlening of de bijstand. Mogelijk wordt het project komend jaar voortgezet in een andere wijk.

-advertenties-

-goede doel-