iPad in 1 vwo - 1

Dit schooljaar is in klas 1 vwo van het Oranje Nassau College Parkdreef (ONC) al gestart met de iPad. Henry van der Vegt, docent en verantwoordelijk voor de invoering van de iPad in het lesprogramma: “We willen het maximale uit onze leerlingen halen. Daarvoor moeten zij wel gemotiveerd zijn. Met de iPad kunnen leerlingen beter in hun eigen tempo en op hun eigen niveau werken. Bovendien sluit het leren met de iPad aan bij de belevingswereld van jongeren. Je kunt veel verschillende leermiddelen inzetten. Denk aan films en animaties en het zoeken van informatie op internet. We merken dat de leerlingen het leren op deze manier leuker vinden. En, ook heel belangrijk, ze hoeven geen zware boekentassen meer mee te sjouwen.”

Digitale boeken

iPad in 1 vwo - 2De leerlingen in klas 1 vwo, en volgend jaar dus alle eersteklassers, hebben bijna al hun boeken op de iPad. Digitale versies van de bekende methodes, speciaal bewerkt voor de iPad. Met behulp van een code kunnen de leerlingen de boeken gratis downloaden. Zo kunnen ze overal en altijd aan de slag met de lesstof, ook als er geen toegang tot internet is. Ze zijn daarbij niet gebonden aan vaste werkplekken of computerruimtes.

De digitale methodes bevatten naast de ‘gewone’ teksten en opdrachten allerlei extra mogelijkheden die het onderwijs verrijken. Audio- en videofragmenten bijvoorbeeld en extra oefeningen.

Traditioneel onderwijs

Het ONC heeft gekozen voor de iPad omdat uitgevers hun methodes voornamelijk voor de iPad leveren. “Voor andere tablets is het materiaal óf niet beschikbaar óf van mindere kwaliteit. Ook is het besturingssysteem betrouwbaarder gebleken dan dat van andere tablets. Met een volle accu kunnen de leerlingen gemakkelijk de hele dag werken”, aldus Van der Vegt. “Maar ze moeten ook nog gewoon schrijven in een schrift hoor. Bijvoorbeeld voor het maken van aantekeningen of sommen. De leerlingen zijn ook niet de hele tijd bezig met hun iPad. We hechten zeer aan de positie van de docent in de klas. Traditioneel onderwijs in een modern jasje dus.”

Scholing


Inmiddels zijn alle docenten getraind in de techniek en de didactiek van het gebruik van de iPad in de klas. De eersteklassers krijgen aan het begin van het jaar een korte cursus basisvaardigheden voor de iPad en lessen mediawijsheid: hoe ga je om met sociale media en hoe haal je de juiste en betrouwbare informatie van internet. De verwachting is dat de komende jaren iedere leerling op het ONC met een iPad gaat werken.

Bent u geïnteresseerd in onderwijs met de iPad op het ONC, dan kunt u komen kijken tijdens het Open Huis op zaterdag 8 februari van 9.30 – 12.30 uur.

-advertenties-

-goede doel-