2013-02-27 10.15.26Het wordt makkelijker om een nieuw persoonsbewijs aan te vragen na diefstal of verlies. Inwoners van Zoetermeer hoeven niet meer eerst naar de politie, maar kunnen vanaf 5 maart gelijk bij het stadhuis terecht.

De baliemedewerker stelt dan een verklaring van verlies of diefstal op. De bewoner zal deze verklaring moeten ondertekenen, maar daarna kan er gelijk een nieuw paspoort, id-kaart of rijbewijs worden aangevraagd. Wanneer er sprake is van een misdrijf zoals zakkenrollerij of een overval blijft het verstandig om alsnog aangifte te doen bij de politie. 

Het aanvragen van een nieuw persoonsbewijs wordt dus makkelijker, maar ook de gemeente en politie hoeft minder tijd te investeren in de administratie van al deze gegevens. De gemeente Zoetermeer is de laatste gemeente in Zuid-Holland Zuid die meedoet aan de pilot Vermissing Document. Uiteindelijk moet deze procedure landelijk doorgang vinden en overal de dienstverlening verbeteren. 

De gemeente en politie letten er samen op dat er geen misbruik wordt gemaakt van deze nieuwe regeling. Bij verdenking van fraude wordt er door de politie een onderzoek ingesteld. 

Door: Lucia van den Brink 

 

-advertenties-

-goede doel-