20130222 10966

Klas 5/6F maakte een kunstwerk van briefjes met goede eigenschappen van elkaar

Popgroep Adlicious kwam vandaag op bezoek bij Montessorischool Passe Partout in Rokkeveen. Natuurlijk kwamen ze om te zingen, maar ook om te praten over respect voor elkaar en vertrouwen.

20130222 10970Verbondenheid en respect voor elkaar is al jaren een belangrijk thema bij Montessorischool Passe Partout in Rokkeveen. Groep 5/6F van juf Linda gaat al bijna twee maanden met dit thema aan de slag. Zij krijgen bijvoorbeeld van Vida Niazian (Dream at work) lessen via de Bredeschool waarin ze leren om positieve eigenschappen in zichzelf en de anderen te ontdekken en bespreekbaar te maken. Vida: “Eigenlijk zijn het een soort levenslessen! Het is bijzonder om te zien hoe trots de kinderen dan zijn als ze van de klasgenoten een compliment krijgen over hun goede eigenschappen (over geduld hebben, moed tonen om voor elkaar op te komen of elkaar helpen en samenwerken). We merken een positief verschil in de wijze waarop kinderen elkaar aanspreken.”

De kinderen zijn met elkaar al heel goed bezig met het thema en merken zelf ook het verschil in de klas. De kinderen staan meer open voor elkaar en het delen van gedachten en emoties met elkaar zorgt voor meer verbondenheid in de groep.

Zelfs de ouders zijn bij deze aanpak betrokken en verbonden met de klas van hun kind. Zo is het idee ontstaan bij een van de moeders om Adlicious uit te nodigen in de klas!

20130222 10972Adlicious is bekend van hun deelname aan X-factor (ze werden tweede in 2011), maar de band is ook een prima voorbeeld van goede samenwerking. De drie bandleden leerden elkaar kennen op het conservatorium. Drie verschillende achtergronden en culturen: de Hollandse cultuurachtergrond van Shirley in combinatie met de Indonesische achtergrond van Jordy en de Kaapverdische roots van Laise. Maar ondanks al deze verschillen passen zij juist heel goed bij elkaar!

Jordy, Shirley en Laise vertelden de kinderen dat zij ook altijd heel goed moeten overleggen. Zij kijken dan naar elkaars sterke kanten. Shirley kan heel mooi hoog zingen en krijgt daarom vaak de hoge partijen in een nieuw nummer. Laise: “Je moet je eigen krachten zoeken en ieder doet waar hij het beste in is!” Jordy vult aan: “Het is net als een voetbalteam, als je niet goed samenwerkt lukt het niet!”

De band gaf de kinderen ook nog goede adviezen tegen pesten. Jordy vertelde dat hij vroeger op school ook wel gepest werd omdat hij een buitenbeentje was. In plaats van voetballen hield hij van zingen en dansen. Jordy: “Dat snappen mensen niet, ze vinden je anders. Maar je moet lekker jezelf blijven, daar wordt je het gelukkigst van!”

Ook Laise heeft nog een goede tip voor de klas: “Praat erover! Als je het alleen voor jezelf houdt kom je er niet uit. Erover praten en hulp vragen helpt wel!”

Na alle goede en wijze raad werd het tijd voor wat swingende muziek!

Adlicious

 Kijk hier naar de finale van de X-factor 2011

-advertenties-

-goede doel-