Op-weg-naar-Lagerhuis

Op vrijdag 15 februari heeft het Oranje Nassau College Parkdreef (ONC), als enige Zoetermeerse school, meegedaan aan de debatwedstrijd Op weg naar het Lagerhuis, dat plaats vond in het  Provinciehuis in Den Haag. Het debatteam van het ONC heeft alle één-op-één-debatten gewonnen.

 De elf enthousiaste en fanatieke leerlingen uit 4 en 5 havo en vwo hebben zich grondig voorbereid op de verschillende ronden van de debatwedstrijd. Ze hielden een rede over hoe de wereld er in 2043 met 9 miljard mensen zou uitzien. Ze voerden teamdebatten en 360-graden-debattten, waarbij de leerlingen meerdere keren van standpunt moesten wisselen. De leerlingen blonken met name uit in de één-op-één-debatten, die ze allemaal hebben gewonnen. Deze gingen onder andere over het verhogen van straffen met betrekking tot geweld op hulpverleners en over de nobelprijs voor de Vrede die de EU onlangs in ontvangst mocht nemen.

Na diverse rondes werd het debatteam van het ONC toch uitgeschakeld. Begeleidende docenten van het ONC Mariëtte van Hanswijk en Lizzy van der Helm vinden dit echter niet erg. ''De leerlingen hebben heel veel geleerd. Het leren debatteren is voor de leerlingen echt een extra ervaring die ze opdoen tijdens hun schooltijd. Zij zullen hier gedurende hun verdere loopbaan enorm veel voordeel bij hebben. Zij leren zaken goed te overdenken en te onderbouwen én ze leren zich in te leven in de standpunten van anderen. Het is een voorrecht om dit fantastische debatteam te mogen begeleiden.”

-advertenties-

-goede doel-