steenuil2De gemeente gaat steenuilen die rondom een deel van de Voorweg nestelen aan een nieuw leefgebied helpen. Hun huidige territorium verdwijnt als daar over een paar jaar het recreatie- en waterbergingsgebied Nieuwe Driemanspolder wordt aangelegd.

Het gaat om het deel van de Voorweg tussen de rotonde in de Leidschendamseweg en de gemeentegrens met Leidschendam-Voorburg. In de directe omgeving van een paar boerderijen leven daar steenuilen die voor hun voedsel zijn aangewezen op het achterliggende landbouwgebied. Zij leven van insecten, muizen, regenwormen, kikkers en vogels. Steenuilen zijn standvogels en dat betekent dat ze niet gemakkelijk naar een ander leefgebied verkassen. Toch moeten ze daar weg, want als het recreatie- en waterbergingsgebied Nieuwe Driemanspolder is aangelegd, zullen ze daar geen voedsel meer vinden.

Nestkasten

De gemeente bezit aan de overzijde van de Voorweg, tussen de huisnummers 224 en 230A een stuk grond dat aan het Buytenpark grenst. Daar komen bomen en struiken om het gebied aantrekkelijk te maken voor de steenuilen. Het gaat om knotwilgen, appelbomen, sierkersen en eiken en om struiken met bessen, zoals meidoorn, sleedoorn en hazelaars. Ook plaatst de gemeente houtrillen. Op het terrein staan al nestkasten die geschikt zijn voor steenuilen.

De steenuil staat op de landelijke rode lijst van kwetsbare en bedreigde diersoorten en daarom is de gemeente volgens de Flora- en Faunawet verplicht om te zorgen voor een nieuw leefgebied voor deze vogels.

-advertenties-

-goede doel-