IMG 2767

Het Alfrink College organiseerde in het kader van het tweetalig onderwijs een grote internationale conferentie onder de naam MUNA (Model United Nations Alfrink). Dit jaar staat de conferentie in het teken van de mensenrechtenkwestie. Tijdens deze 3- daagse conferentie zullen leerlingen van het Alfrink en andere scholen uit Nederland debatten houden binnen dit thema. Verder zullen er ook leerlingen uit Engeland, Frankrijk ,Duitsland en Spanje deelnemen aan deze debatten, de voertaal is steeds het Engels.

Tijdens de opening spraken verschillende leden van de MUNA de leerlingen toe. Zeer speciaal was de aanwezigheid van Sylvestre Bwira. Deze uit Congo afkomstige verdediger van de mensenrechten boeide de scholieren met zijn eigen verhaal. Nadat hij in opstand kwam tegen het onrecht in zijn land werd hij gearresteerd en  gemarteld. Hij vluchtte in 2010 en werkt sindsdien voor de mensenrechtenorganisatie Justitia et Pax.

Tijdens de MUNA worden de leerlingen toegesproken door bekende politieke kopstukken waaronder bijvoorbeeld oud-minister en eerste Kamerlid Klaas de Vries. Hij zal het woord voeren over de mensenrechtenkwestie en het belang van vrije nieuwsgaring. Verder  zijn er vertegenwoordigers van  het Humanity House The Hague en zullen ook de Indiase documentairemaakster Dheera Sujan en de Amerikaanse specialist in multiculturele vraagstukken Paco Cantu de leerlingen toespreken.

IMG 2772Ook besteden de leerlingen aandacht aan het goede doel van dit jaar: Karen News. Karen News bestaat uit een groep journalisten afkomstig uit Karen State in Birma. Zij zetten zich in om de omstandigheden in Karen onder de aandacht te brengen in Birma. Voor Karen News journalisten zijn misdaden tegen de menselijkheid helaas alledaags nieuws - buitengerechtelijke executies, seksueel geweld, dwangarbeid, kindsoldaten, gedwongen verhuizing en mensenhandel. Maar achter het geweld schuilen verhalen over hoop, liefde en waardigheid.

Om een indruk te krijgen wie er nu achter Karen News zaten was er een live Skype verbinding geregeld met een van de leden, Saw Blackheart. Hij was vereerd dat Karen News het goede doel van de MUNA 2013 was en vertelde dat Karen News veel voor hem heeft betekend en zijn leven heeft veranderd.

De leerlingen debatteren 3 dagen over deze pittige kwesties omtrent de mensenrechten. Op vrijdag 8 februari om 16:30 vindt de slotceremonie van MUNA 2013 plaats.

-advertenties-

-goede doel-