Zoetermeer-vlagDe colleges van B&W van de gemeente Zoetermeer en de gemeente Delft roepen Tweede Kamer op de financiering corporaties te versoepelen. 

De oproep luidt:
“Kom met een beter plan voor de oplossing van de financiële problemen bij Vestia. Het huidige voornemen van Vestia om 15.000 woningen te verkopen leidt tot een afname van de betaalbare voorraad sociale huurwoningen tot €562 - vooral van (grote) eengezinswoningen -  een toename van de wachttijd voor woningzoekenden, ook vooral voor eengezinswoningen, en een achteruitgang van de kwaliteit van de huurwoningvoorraad en daarmee van de leefbaarheid in de wijken in onze gemeenten en in de gehele regio.”

De colleges stellen dat het financiële belang in het huidige Herstelplan van Vestia prevaleert boven het volkshuisvestelijk belang. De gevolgen van deze keuze treft de middelgrote gemeenten (Delft, Zoetermeer) onevenredig. In tegenstelling tot de grote steden (bijvoorbeeld Den Haag, Rotterdam) hebben zij haast geen mogelijkheden om de negatieve volkshuisvestelijke effecten (ruimte voor gezinnen) op te kunnen vangen. Zij verzoeken de minister om de gemeenten te compenseren zodat zij de negatieve gevolgen kunnen opvangen.

-advertenties-

-goede doel-