Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) worden geen standaard voorzieningen en hulpmiddelen meer verstrekt. Om te voorkomen dat via de maatwerkmethode mensen onvoldoende geholpen worden, staat in de Wmo de compensatieplicht voor gemeenten.

Jakobien Groeneveld, Groenlinks:

 

"GroenLinks vindt dat zorg voor iedereen toegankelijk moet zijn die het nodig heeft. De gemeente heeft daarin een belangrijke taak, namelijk samen met de cliënten bepalen welke zorg dat is. Bezuinigingen op de zorg mogen nooit leiden tot schrijnende situaties. De gemeente Zoetermeer zal dan ook tijdig moeten aangeven bij het Rijk dat het op deze manier niet te doen is voor haar inwoners."

Om goed maatwerk te kunnen leveren kan de (eerste) aanvraag niet meer per formulier, maar is een gesprek nodig om goed in beeld te brengen wat er nodig is in de specifieke omstandigheden van de aanvrager. Daarbij was het oorspronkelijk de bedoeling om in plaats van aanbodgericht, meer vraaggericht te werken. Dit laatste noemen we de ‘kanteling’. De kanteling zou dan moeten resulteren in een voor de cliënt beter passende oplossing.

Marijke van der Meer, Zó! Zoetermeer:

"Zó! Zoetermeer vindt dat de gemeente eerlijk moet zijn naar de mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Bezuinigingen zijn bezuinigingen en dat worden vervelende ingrepen in het leven van de cliënten. We moeten die niet verkopen alsof het beter is voor de cliënt."

bezuinigingen 

Inmiddels staat het beschikbare budget onder grote druk van de bezuinigingen. De gemeente is doende om pijnlijke maatregelen te nemen en de regering heeft het voornemen om nog veel grotere bezuinigingen op het gebied van de zorg en ondersteuning door te voeren.

Vrijdagmiddag 1 februari werd een miniconferentie over de ‘kanteling’ gehouden. Op uitnodiging van wethouder De Jong waren vertegenwoordigers van de Zoetermeerse zorg- en welzijnsorganisaties en een aantal gemeenteraadsleden aanwezig. Zó! Zoetermeer, LHN, en Groenlinks hebben naar aanleiding van deze conferentie vragen opgesteld voor het college.

De partijen vrezen dat de ’kanteling’ voor veel cliënten neerkomt op pijnlijke bezuinigingsmaatregelen.

Bert Broekman, LHN:

"De LHN maakt zich grote zorgen over het kunnen handhaven van het huidige niveau van de zorg voor onze inwoners, door de kortingen die het rijk oplegt aan de gemeenten. De zorg moet ook volgens de LHN voor iedereen toegankelijk zijn, de rol van zorginstellingen en gemeente voor een zorgvuldige begeleiding van de cliënten daarin is van groot belang."

 

Lees de complete vragen aan het college hier:

schriftelijke vragen, Zorg-bezuinigingen onder het mom van Kanteling?

-advertenties-

-goede doel-