20130129 10421

Koen laat trots zijn bloemenschilderij zien

20130129 10415
Ook Joey vertelt trots over de werkjes die hij in de kast mocht zetten
De ‘Hier ben ik trots op’ kast staat er nog niet heel lang maar hij staat al helemaal vol met knutselwerkjes van de leerlingen. ‘’Het idee is ontstaan om de mensen te laten zien dat dit een daltonschool is.’’, zegt directrice van de Annie M.G. Schmidt daltonschool Inge Douwes.  Bij binnenkomst moet men meteen zien dat dit een daltonschool is. De ‘Hier ben ik trots op’ kast leert de kinderen anders te denken en eigen initiatief te nemen. Met de kast hoopt Douwes dat de kinderen zichzelf de vraag gaan stellen wat ze aan het doen zijn en waarom ze met iets bezig zijn. Ook leren de kinderen dat zij best trots mogen zijn op wat zij zelf hebben gemaakt.  

De kast, gekregen van de bibliotheek, moet nog wel gaan leven onder de kinderen. Maar op lange termijn hopen de leerkrachten dat de kinderen eigen initiatief gaan nemen om iets in de kast te zetten.  Om te zorgen dat de kast onder de aandacht van de kinderen blijft worden de werkjes regelmatig vervangen door werkjes van andere leerlingen.

Maar wat vinden de leerlingen zelf van de kast?

Lara uit 2b is heel trots op haar ijsje van klei. ‘’Ik vind hem er grappig uitzien’’ zegt Lara. Lara vertelt dat ze later paardrijdster wil worden en ze wil zo snel mogelijk iets anders maken om weer in de kast te zetten.

20130129 10400 20130129 10406
Lara met haar ijsje van klei Maddox laat aan juf Inge en reporter Kelly zijn kunstwerk zien

Achter elk werk zit een verhaal en de 5-jarige Maddox heeft wel een heel speciaal verhaal. Hij maakte een pennenbakje met een 5 erop om  later, als hij groot is, te kunnen zien wat hij maakte toen hij 5 jaar was. Maddox blijft kritisch op zijn werk ook al was hij een klein beetje vergeten dat zijn kunstwerk in de kast stond. Maar hij is er alsnog heel trots op want hij kwam langs bij het kantoor van directrice Inge Douwes om het te laten zien.  Een jongen met veel talent maar helaas kiest ook Maddox niet voor het beroep van kunstenaar maar wordt hij later liever dierenarts.

Ook als je werk niet meer in de kast staat mag je er nog steeds heel trots op zijn. Koen uit groep 5/6 is nog steeds heel blij met zijn bloemen die hij zelf geschilderd heeft. ‘’De bloemen zijn voor de juf!’’zegt Koen.  Het heeft in de kast gestaan maar staat nu in de klas zodat de juf elke dag naar de prachtige bloemen op het doek kan kijken.

 

Tekst: Kelly Need

Foto's: Mark Neijssel 

-advertenties-

-goede doel-