20141229-38528Buurtbewoners helpen in Zoetermeer in meerdere wijken mee om de wijk veiliger te maken. Zo lopen tijdens de jaarwisseling wijkagenten en vrijwilligers van de WAS, Wijk en Agent Samen hun rondjes om de buurt in de gaten te houden. Maar ook de Buurtvaders en rolmodellen , een initiatief van Stichting MOOI!, dragen hun steentje bij aan de veiligheid in de buurt.

20141229-38518Zoetermeer Actief liep mee met buurtbewoners in Buytenwegh. Zij lopen niet alleen op Oudejaarsnacht, maar ook op de avonden ervoor hun rondjes in de wijk. Opbouwwerker Rachid Amaouch van Stichting MOOI! hielp mee om het project 'Buurtvaders' op te zetten. Rachid: "Het was in het begin wel lastig om mensen te interesseren voor de buurtvaders, we moesten de vaders echt persoonlijk benaderen en vragen. Maar nu zij zien hoe goed het werkt en dat zij op deze manier echt iets goeds kunnen doen voor de buurt, is er veel enthousiasme!"

Dit jaar lopen er ook jongeren mee met de groep, de rolmodellen. De jongeren wonen zelf in de wijk en kennen de buurt en zijn bewoners dan ook goed. Nigel, Ingemar en Floyd zijn vaak in het buurthuis te vinden en zetten zich al langere tijd in voor activiteiten in de buurt. Met Oud en Nieuw zijn zij ook op straat te vinden, niet knallend met vuurwerk, maar juist om een oogje in het zeil te houden. Nigel vertelt: "Er gebeurden veel ongelukken in de buurt op oudejaarsnacht, dat proberen we nu te voorkomen". Omdat zij de jongeren kennen kunnen ze ze makkelijker aanspreken, gewoon als vrienden. "Het is niet nodig om boos te worden of te schelden, gewoon normaal en rustig met elkaar praten. Iedereen wil er toch een leuke tijd van maken!" Door mee te doen met de rolmodellen leren de jongens goed communiceren met anderen, wat altijd weer handig is op school of werk. Het vrijwilligerswerk staat ook goed op het cv, niet onbelangrijk voor de jongens die meestal nog een opleiding volgen!

20141229-38530 20141229-38534

De drie groepen, WAS, Buurtvaders en jongeren, werken samen en wisselen onderling ervaringen en tips uit. Vanuit het WAS-team kwam de tip om mensen te wijzen op vuilcontainers die buiten staan, deze vormen vaak een gevaar tijdens de jaarwisseling omdat er vuurwerk in gegooid wordt. Er worden drie groepen gemaakt die gaan lopen door de wijk. Komen zij iets tegen dat de aandacht van de wijkagent nodig heeft dan kunnen zij deze direct contacten. Verder spreken zij mensen aan op veiligheid of gewoon om een praatje te maken en te horen hoe het feest in deze straat verloopt. Na ongeveer anderhalf uur verzamelt de groep weer bij het buurtcentrum De Keet, om even warm  te worden, bij te praten en wat te drinken.

-advertenties-

-goede doel-