De ambitie is helder. De raad wil, het liefst zo snel mogelijk, dat Zoetermeer in de top drie komt van beste steden in armoede bestrijding. Dit heeft de raad uitgesproken tijdens de behandeling van de kadernota armoedebeleid.

 

7000 huishoudens onder 110% van het minimum 

portemonneeArmoede is een groot probleem in Zoetermeer. Van de 50.000 huishoudens, moeten 7000 het doen met een inkomen van 110% van het minimum of zelfs minder. Door verlies van werk, schulden of bijzondere kosten, zoals bij ziekte, komen steeds meer huishoudens in de knel. Opvallend is het aantal ZZP'ers die moeten rondkomen van een laag inkomen.

De 110% is echter maar een kunstmatige rekengrens. Natuurlijk zijn er nog vele huishoudens die tussen de 111 en 120% zitten. Zij hebben geen of minder recht op verschillende regelingen zoals bijzondere bijstand.

Wethouder Kuiper neemt de uitdaging van de Raad zeker aan en zal voor de zomer met een stevig plan komen. Daarin wil hij allereerst behouden wat goed gaat, zoals de regelingen die er nu zijn. Hier is rond de 7 miljoen euro voor.

Één van de plannen van de wethouder is om in te zetten op het bieden van perspectief aan mensen met armoede. Het toeleiden naar werk is hier een belangrijk punt bij. Om tot de beste drie steden van Nederland te kunnen behoren zijn de huidige maatregelen echter niet genoeg.

Linker rijtje

Gaat het dan zo slecht met Zoetermeer op de ranglijst? "Nee, wij doen het niet slecht en staan zeker in het linker rijtje. Maar dit is niet voldoende om de armoede onder de duim te krijgen. De preventie kan nog beter en we kunnen meer per huishouden kijken wat er nodig is. Maatwerk dus", aldus wethouder Kuiper.

De plannen wil wethouder Kuiper deze zomer klaar hebben. Ondertussen zijn instellingen rond armoede bestrijding hard bezig. Zo opent binnenkort de Kledingbank met een grotere winkel in Meerzicht, trekken verschillende organisaties met elkaar op in het project SamenDoenZoetermeer en is de Voedselbank bezig met verschillende acties om het groeiend aantal mensen met honger te helpen.

 

-advertenties-

-goede doel-