foto jongerenwoningen Palenstein‘Uw woondroom… die horen we graag’! Met deze oproep nodigde de gemeente bewoners uit om mee te praten over wonen in Zoetermeer. Via mail en Facebook volgden veel reacties. De thema-avond op 28 oktober werd goed bezocht. De gemeente heeft alle ervaringen, wensen, ideeën en suggesties inmiddels verzameld en neemt deze mee bij de ontwikkeling van de nieuwe woonvisie.

Maar liefst 80 bewoners en professionals deelden op de thema-avond hun wensen en ervaringen. Ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kwamen de nodige reacties binnen. Opvallend was het onverwacht hoge aantal berichten dat op de gemeentelijke Facebookpagina volgde na het plaatsen van de e-flyer voor de thema-avond, 130 Bewoners plaatsten een reactie.

In grote lijnen waren de reacties:

  • Betaalbare woningen en oplopende wachttijden voor een woning zijn voor veel mensen een grote zorg.
  • Er is een duidelijke behoefte aan woonruimte voor alleenstaanden, kleine en jonge gezinnen.
  • Meer jongerenwoningen realiseren.         
  • Zorgen over de zorg: van scootmobielstallingen tot voldoende verpleeghuiscapaciteit.         
  • Duurzaam Bouwen als motor voor het renoveren van wijken en/of lagere woonlasten.

Voor iedereen een betaalbare woning

Een aandachtspunt van het college is betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen. Zij zet daarom in op de instandhouding van de huidige sociale huurwoningenvoorraad en het standpunt ‘Voor iedereen een betaalbare woning’. In de concept woonvisie staan nu maatregelen voor doorstroming om zo meer woningen vrij te spelen voor sociale huurders.

Het college wil daarnaast extra jongerenwoningen realiseren. Ook wil de gemeente Zoetermeerders zo lang mogelijk zelfstandig thuis laten wonen. Dit vraagt om geschikte woningen en een woonomgeving die daarop is afgestemd. De gemeente werkt samen met zorgpartijen en corporaties om dit mogelijk te maken. Het college ziet duurzaam renoveren als een kans voor het vernieuwen van sleetse buurten. Zij heeft duurzaam bouwen en renoveren daarom ook in de concept woonvisie opgenomen.

Hoe verder?

Op 12 januari 2015 staan de concept woonvisie en de samenspraaknotitie op de agenda van de raadscommissie Stad, zodat zij zich daar een eerste mening over kan vormen, waarna een inspraakperiode volgt. Hierna buigt de gemeenteraad zich over de woonvisie en neemt een besluit. Verwacht wordt dat de woonvisie in de zomer van 2015 wordt vastgesteld. Wilt u reageren op de concept woonvisie, dan kan dat tijdens de formele inspraakprocedure, die apart wordt aangekondigd. Ook kunt u reageren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk voor meer informatie op: www.zoetermeer.nl/nieuwewoonvisie.

-advertenties-

-goede doel-