Op vrijdag 12 december hielden HTM, Politie Haaglanden, Wijk en Agent Samen (WAS) en het team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een grootscheepse controleactie in de voertuigen van de RandstadRail en op en rond de perrons in Zoetermeer. De actie duurde van 14.30 tot 22.00 uur. Van 22.00 tot 01.00 uur werd de actie in een klein verband voortgezet om ook in de uitgaansuren te controleren. In totaal werden 4564 passagiers gecontroleerd. 175 begingen een overtreding. 150 reizigers hadden geen geldig vervoersbewijs. Het percentage zwartrijders is hiermee gedaald naar 3,2 %. Niet eerder is dit percentage zo laag geweest tijdens de controleacties.

Burgemeester Aptroot: “Goed om te zien dat het afgelopen jaar een dalende trend is ingezet. Om dit het komend jaar vast te houden, gaan we door met de gezamenlijke controleacties op onverwachte momenten. Want iedereen moet weten dat zwartrijden niet mag, evenmin als ander slecht gedrag.”

Resultaten

sprinter-centrumwestTijdens de controleactie voerden de partijen een zogenaamd zero tolerance beleid door overtredingen direct te beboeten. De resultaten zijn:

HTM                                       -     149 overtredingen voor het niet hebben van een geldig vervoersbewijs. 1 persoon kon geen geldig ID tonen.

Politie                                    -     25 overtredingen voor onder andere niet kunnen tonen van geldig ID.

Verder heeft de politie 3 verdachten aangehouden voor onder andere belediging. Ook de teams van WAS deden aan de actie mee. Zij surveilleerden rondom de haltes en in de aangrenzende wijken.

Vernielingen en geluidsoverlast

De actie vond plaats op en rond de haltes van de RandstadRail Zoetermeer, met de focus op de haltes Voorweg Laag en Hoog, Centrum West, Stadhuis en Palenstein, Seghwaert, De Leyens en Javalaan. Op deze haltes veroorzaken rondhangende jongeren veel overlast zoals vernielingen en geluidsoverlast. Wat de gemeente nog meer doet aan de veiligheid in de stad staat op www.zoetermeerveilig.nl.

-advertenties-

-goede doel-