restaurant gedekte tafelAmateurkoks en kookliefhebbers in Zoetermeer mogen onder bepaalde voorwaarden in hun eigen woning een huiskamerrestaurant beginnen. Het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer gaat hiermee een experiment starten.

Van een huiskamerrestaurant is sprake als er in een huis op regelmatige basis met kleine groepen mensen tegen vergoeding gegeten kan worden. Voor zo’n initiatief wil het college voor een jaar een voorwaardelijke omgevingsvergunning afgeven. Daarna wordt de proef geëvalueerd.

Zoetermeer draagt lokaal ondernemerschap een warm hart toe. De huiskamerrestaurants zijn een mooie aanvulling op het bestaande horeca-aanbod en zorgen voor meer levendigheid in woonbuurten. Bovendien stimuleert het nieuwe initiatief in Zoetermeer ontmoetingen tussen mensen. In steden als Amsterdam en Utrecht zijn al goede ervaringen met huiskamerrestaurants.

Het college is zich ervan bewust dat er ook risico’s aan het experiment kleven, zoals mogelijke overlast in de buurt, beperkte toezicht en handhaving. Daarom is gekozen voor een experiment voor een bepaalde periode. Een voorwaarde voor de start van een huiskamerrestaurant is bijvoorbeeld ook dat de buren geen bezwaar hebben tegen het restaurant.

-advertenties-

-goede doel-