sw platanenHet nieuwe uitgangspunt voor de platanen in Seghwaert is het behoud van het groene karakter van de wijk en het zo veel mogelijk verminderen van overlast en risico’s. Dit staat in het advies dat het college van B&W naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De gemeenteraad moet hierover nog een besluit nemen.

Het aanvankelijke plan voor de kap van de bomen in Segwaert ging uit van 600 te kappen bomen van de 800 platanen die er in totaal in de wijk staan. Dit plan stuitte op veel verzet van de bewoners die vreesden voor het groene karakter van hun wijk.

Als het aan het college van B&W ligt, gaat de gemeente in gesprek met de wijkbewoners van Seghwaert over de platanen die in deze wijk langs de doorgaande wegen staan. Het onderzoeksbureau Cyber Adviseurs heeft een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de noodzaak van bomenkap in Seghwaert. Daaruit bleek onder andere dat veel wijkbewoners de platanen een mooi en beeldbepalend element in hun wijk vinden. Daarom zouden zij het erg jammer vinden als de bomen gekapt zouden moeten worden. Tegelijkertijd ervaren sommige bewoners veel overlast van bepaalde bomen, bijvoorbeeld omdat die te veel schaduw geven, vanwege gevallen bladeren of wortelopdruk.

Beheer op maat

Het uitgangspunt van de gemeente is dat de bomen in Zoetermeer zo veel mogelijk duurzaam in stand gehouden worden. Dat betekent onder andere dat elke boom genoeg ruimte moet hebben om gezond te kunnen groeien. Tegelijkertijd begrijpt de gemeente heel goed waarom de platanen belangrijk zijn voor de mensen in Seghwaert. Daarom stelt het college aan de gemeenteraad voor om met de bewoners in de wijk in gesprek te gaan. De gemeente gaat samen met omwonenden op zoek naar een passende oplossing. Zo kan een boom gekapt worden, in een bepaalde vorm gesnoeid worden of kunnen maatregelen onder de grond worden genomen. In elk geval wordt samen met de omwonenden een oplossing op maat gezocht.

Wethouder Robin Paalvast: “Insteek is: geen kaalslag! Per boom wordt nu bekeken wat de beste oplossing is. Is de boom gezond, veroorzaakt deze veel overlast of niet? Soms kan overlast zoals wortelopdruk ook verholpen worden door verhoging van de straat en is kap niet nodig.”

Hoe verder

De bewoners van Seghwaert krijgen binnenkort een brief van de gemeente over hoe het vervolgproces eruit komt te zien. Ook komt er informatie op de website van de gemeente Zoetermeer en de wijkwebsite Seghwaert. Informatie die de gemeente en Cyber hierover al eerder hebben verzameld wordt in kaart gebracht, waarna bewoners in de gelegenheid worden gesteld om aanvullingen te geven. Daarna organiseert de gemeente in de loop van 2015 bijeenkomsten voor buurtbewoners om over specifieke probleembomen te praten en samen oplossingen te verzinnen voor de problemen. Vanaf nu kunnen bewoners al met hun eventuele vragen terecht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

-advertenties-

-goede doel-