DarumaHet verzamelkabinet van het Stadsmuseum Zoetermeer is tot en met 8 februari 2015 is het Verzamelkabinet ingericht als het Daruma-kabinet met een selectie uit de verzameling van Linda Slats.

Daruma-poppen zijn Japanse wenspoppen of geluksbrengers die gebruikt worden voor het meest bekende Japanse Nieuwjaarsgebruik, het inschilderen van de pupil van het linker Daruma-oog. De Daruma wordt gezien als een gelukspop en staat symbool voor volharding en wilskracht. Linda Slats verzamelt de poppen al jaren. Inmiddels is haar verzameling uitgebreid met sierpoppen, houten Zen-monniken en voorwerpen met afbeeldingen van Daruma op speelgoed, nieuwjaarskaarten gebruiksartikelen.

Linda vertelt over haar verzameling: “Mijn belangstelling voor de cultuur van Japan is in 1981 begonnen met het beoefenen van Ikebana, de Japanse kunst van het bloemschikken. Tijdens een bezoek aan Japan in 1994 is mijn Japanse verzamelwoede ontstaan, die me veel ontspannende bezoekjes aan internet, Japanse winkeltjes, bazaars of rommelmarkten opleveren. Daruma-poppen vormen het hoofdbestanddeel van mijn verzameling. Door jong en oud, door man of vrouw worden er wensogen ingekleurd. Is het doel na een periode bereikt of is de wens uitgekomen, dan kleurt men het andere oog ook in en zo kan Daruma het resultaat zien. Volgens Japanse traditie wordt de Daruma daarna teruggebracht naar een Boeddhistische Tempel voor een verbrandingsceremonie. De levenscyclus van een Daruma is ongeveer één jaar. Het zijn dus de oude Daruma van vorig jaar die worden verbrand op het vreugdevuur. Het feest wordt meestal in de derde week van januari gevierd en de ceremonie heet Daruma Kuyo.

Mijn dierbaarste Daruma zijn die met een extra verhaal, zoals een grote papier-maché Daruma als surprise voor 5 december gemaakt door mijn indertijd 9-jarige zoon Wouter, vergezeld van een leuk wensrijm om te stoppen met het sparen van Japanse griezels. De wens van Wouter is gelukkig niet uitgekomen! Ook één witte Daruma, die een brand heeft doorstaan in een Japans winkeltje in Nederland. De Japanse eigenares zei tegen me: ‘Deze monnik uit Hakata heeft de vuurzee in mijn shop vast en zeker overleefd speciaal voor jouw verzameling, geef hem een mooie plek’.”

Het Daruma-kabinet t/m 8 februari 2015

Stadsmuseum Zoetermeer

Dorpsstraat 7, 2712 AB Zoetermeer, tel. 079-3164735

www.stadsmuseumzoetermeer.nl , Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-