Zoetermeerders die voor het eerst gebruik gaan maken van recreatieve dagbesteding of kortdurende individuele begeleiding (vrij inzetbare voorzieningen) hebben per 1 januari 2015 geen verleningsbesluit (toets en toestemming) meer nodig van de gemeente. In plaats daarvan doet de zorgaanbieder een lichte toets. Dat komt door de binnen de regio unieke overeenkomst die de gemeente met zorgaanbieders afsluit.

VugsVinkIsabelle Vugs, (wethouder zorg en welzijn): “Door de lichte toets aan de zorgaanbieders over te laten, kunnen inwoners eerder en laagdrempeliger gebruik maken van de voorzieningen en krijgen zorgaanbieders meer ruimte en mogelijkheden om nieuwe vormen van voorzieningen te ontwikkelen. Op deze manier wil de gemeente inwoners sneller naar de juiste ondersteuning toe leiden. We zijn dan ook erg enthousiast over deze unieke overeenkomst.”

Vrij inzetbare voorzieningen

De vrij inzetbare voorzieningen bestaan uit recreatieve dagbesteding en kortdurende individuele begeleiding. Recreatieve dagbesteding begeleidt kwetsbare inwoners bij het geven van structuur en een zinvolle invulling aan de dag. Het voorkomt eenzaamheid en ontlast de mantelzorger. De activiteiten vinden plaats in groepsverband en kunnen heel verschillend zijn, bijvoorbeeld: creatieve of beweegactiviteiten, koken en spelletjes doen.

Kortdurende begeleiding wordt ingezet bij kwetsbare inwoners die de grip op het leven dreigen te verliezen of kwijt zijn. Het doel van deze begeleiding is om de situatie bij deze inwoner stabiel te krijgen en te normaliseren om zo langdurende begeleiding of zorg te voorkomen.

Bijzondere deelovereenkomst

Taken vanuit de AWBZ komen vanaf 1 januari 2015 over naar de Wmo. De gemeente wordt hier verantwoordelijk voor. De inkoop van zorg bij zorgaanbieders gebeurt regionaal samen met vijf andere gemeenten: Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten en Wassenaar.

De gemeente Zoetermeer sluit als enige van deze gemeenten deze bijzondere deelovereenkomst ‘Vrij inzetbare voorzieningen’ af met zorgaanbieders. Informatie over de veranderingen op het gebied van ondersteuning, jeugdzorg en werk staat op www.zoetermeer.nl/voorelkaar

-advertenties-

-goede doel-