theater-kwadrant4Het is nog steeds onzeker wat de toekomst voor het amateurtheater in Zoetermeer zal brengen. Het amateurtheater van theaterproducent Greg&Baud is nu nog gevestigd in het voormalige pand van miss Etam, maar dit pand is oud en moet afgebroken worden.

Ruim een jaar geleden besloot de raad dat het amateurtheater een plaats zou krijgen in of rond het CKC, maar deze samenwerking stuit bij beide partijen, het CKC en theaterproducent Greg&Baud, op bezwaren. Het college van burgemeester en wethouders laat nu een externe partij onderzoek doen naar de drie mogelijke varianten. Uiterlijk 1 maart zou dit externe oordeel beschikbaar moeten zijn.

De eerste variant is een aanbouw voor het amateurtheater aan het CKC, waarbij het beheer ondergebracht is bij theaterproducent Greg&Baud. De oefenruimtes in het CKC worden beheerd door het CKC. Een tweede mogelijkheid naast deze ‘aanbouw variant’ is de zogenaamde ‘schil variant’ waarin de huidige zaal van het CKC wordt verbouwd tot een zaal die voldoet aan het programma van eisen van de amateurgezelschappen. De meest logische beheerder hiervan lijkt het CKC.

Bij beide varianten geldt dat zowel het CKC als Greg&Baud bezwaren hebben tegen de voorstellen. Het CKC is ‘verontrust’ over het plan om een nieuwe zaal te bouwen en met verschillende beheerders te werken voor de zaal en de oefenruimtes. Greg&Baud ziet de ontwikkeling van de ‘schil-variant’ als risico dat de onafhankelijke identiteit van het amateurtheater verloren gaat, met als gevolg vertrek van vrijwilligers.

Wethouder Robin Paalvast (Cultuur): ”We hebben verschillende gesprekken gevoerd met het CKC en de amateurgezelschappen om tot een opzet te komen die toch tot succesvolle toekomstbestendige samenwerking leidt. Het CKC en Greg&Baud komen tot nu toe onvoldoende tot elkaar”.

Een derde mogelijkheid die het college open houdt is de vestiging van het amateurtheater op een andere plek dan bij of in het CKC.

 

CDA verbaasd over keuze

De Zoetermeerse CDA-fractie is verbijsterd over de keuze van het college om nogmaals onderzoek te laten uitvoeren door een externe partij. Charlotte Hensen, raadscommissielid van het CDA: “Heeft dit college werkelijk het idee dat de partijen in dat derde plan niet hoeven samenwerken? Is het niet vele malen efficiënter om juist die angst voor (niet goed werkende) samenwerking grondig te onderzoeken? Want met hoeveel plannen het college ook komt, als het CKC en de amateurgezelschappen in hun hart eigenlijk niet willen samenwerken, is elke variant gedoemd te mislukken.”

De Zoetermeerse CDA-fractie blijft de ontwikkelingen kritisch volgen.

-advertenties-

-goede doel-