elaad-logo 398x293 18Het college van burgemeester en wethouders wil meer oplaadpunten in de stad om het elektrisch rijden te bevorderen. Dit is nodig omdat het Rijk de komende jaren streeft naar een grote toename van elektrische auto’s. Een flinke zet in de goede richting is de subsidie van Stadsgewest Haaglanden voor het plaatsen van 25 oplaadpunten in het eerste kwartaal van 2014. Hiermee kan de gemeente alle aanvragen, die nu op de wachtlijst staan, uitvoeren. Ook blijft er nog een aantal palen ter beschikking voor toekomstige aanvragen.

Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit en veroorzaken geen fijnstof. Ze dragen bij aan een duurzaam Zoetermeer. De auto’s hebben een stekker, waarmee de eigenaar zijn auto via een stopcontact kan opladen. Een oplaadpunt bevat een stopcontact en staat in de openbare ruimte. Het is de bedoeling dat iedere automobilist met een elektrische auto gebruik kan maken van de oplaadpunten.

Nieuwe mogelijkheden

Tot voor kort plaatste Stichting E-Laad de oplaadpunten in Zoetermeer. Vorig jaar stopte deze stichting. De oplaadpunten die de stichting nog in behandeling heeft, worden begin 2014 nog geplaatst. Dan zijn er in de stad 14 oplaadpunten, verspreid over alle wijken van Zoetermeer. In parkeergarages in het Stadshart zijn ook zes oplaadpunten. Nu stichting E-Laad wegvalt en straks de subsidie van Stadsgewest Haaglanden op is, zoekt de gemeente naar nieuwe mogelijkheden om oplaadpunten in de stad aan te leggen. Zoetermeer werkt hierin samen met Leiden en Dordrecht.

Zoetermeer wil een van de voorbeeldsteden in Nederland zijn als het gaat om een duurzame stad, met een realistische aanpak. Dit kan door de komende jaren te besparen op energieverbruik, CO2-neutrale bouw te stimuleren, een gezond leefmilieu te bevorderen, verbetering van de biodiversiteit (flora en fauna) en het stimuleren van alternatieve energiebronnen. Ook het elektrisch rijden in de stad draagt daar aan bij.

-advertenties-

-goede doel-