20121219 8474

Achter de boerderij van zijn vader heeft Mark van Dorp zijn eigen atelier. Deze is nu gevuld met twee grote panelen, waarop hij twee werken van Van Gogh maakt. Dit is in opdracht van De Acker, de hervormde wijkgemeente in Pijnacker. Mark heeft deze opdracht gekregen nadat hij daar eerst onderhoudswerk heeft verricht.

20121219 8463Mark heeft zijn eigen bedrijf in onderhoud, decoratie en restauratie. Als het om verf gaat dan heeft hij er verstand van. Vaak wordt hij ingehuurd om onderhoud te plegen aan muren en plafonds. Daar is zijn uitdaging om de klant zo goed mogelijk voor te lichten en zo een hoog mogelijke kwaliteit te leveren. Mark heeft echter meer in huis dan onderhoudsschilderen, hij is dol op sierschilderingen en hij krijgt de meest uiteenlopende opdrachten. Zo ook van De Acker, die voor hun ruimte graag twee grote panelen met een Van Gogh afbeelding wilde hebben.

Mark vindt het geweldig om heel gedetailleerd te schilderen en vond in deze opdracht een ware uitdaging: "Van Gogh heeft met grote streken de verf op zijn schiderij aangebracht. Ik zou elke strootje hebben uitgewerkt en het nooit zo grof hebben opgezet." De sierschilder is niet bang voor een uitdaging, zo heeft hij houten schaakstukken beschilderd zodat ze van marmer lijken en heeft hij Egyptische grafschilderingen op een slaapkamer muur gemaakt.

De Van Gogh's lokken hem uit om meer detail te schilderen, maar dat hoort natuurlijk niet. Zijn vader komt dan vaak even kijken en zegt op een gegeven moment: "niets meer aan doen, dit is het!" . Vader van Dorp  is voor Mark een prima klankbord, hij is enthousiast fotograaf en heeft daardoor zeker oog voor het geheel. 

Mark vindt zichzelf geen kunstenaar. Hij maakt bestaande afbeeldingen na en herstelt beschadigde oppervlakten. Dit is, naar ons idee, een te bescheiden opstelling. Mark heeft kisten beschilderd, veranderd een mdf plank in een marmeren steen en maakt een schilderij met een klein fototje als voorbeeld. Hij vindt zichzelf geen kunstenaar, maar creatief is hij wel. Hij heeft veel ideeën om zijn bedrijf uit te breiden. Dit zou te maken kunnen hebben met zijn ADHD. Zijn Mark - Van Gogh 021gedachten waren vroeger niet te stoppen. Al snel leerde hij dat verf zijn therapie was. "met sauzen van plafonds kan ik lekker mijn energie kwijt en van gedetailleerd schilderen krijg ik rust in mijn hoofd."

 

Foto: Petra Kamps, scriba ouderling van wijkgem.
De Acker bedankt Mark van Dorp.


Foto met dank aan Hans van Dorp.

 

Mark-van-dorp-logo-lang

-advertenties-

-goede doel-