Paleinstein-vernieuwing

Wethouder Edo Haan is trots op de plannen die er liggen voor de vernieuwing van Palenstein. Met name de samenwerking tussen de woningcorporaties en de gemeente is zeer goed verlopen, hierdoor is deze vernieuwing tot stand gekomen zonder extra geld van het Rijk. Wethouder Edo Haan: ‘Nu na 50 jaar zijn we weer rond! In 1966 werd Palenstein de eerste nieuwe wijk van de stad, waar veel flats werden gebouwd. In de jaren daarna ontstond het Zoetermeer zoals we dat nu kennen. Nu gaan we weer terug naar waar we begonnen zijn met het opbouwen van Zoetermeer: Palenstein.’

De wethouder vindt het belangrijk dat de bewoners van de wijk nu snel duidelijkheid krijgen over de toekomst van hun wijk. Edo Haan: ‘Verhuizen is natuurlijk voor niemand leuk, maar we krijgen er een prachtige nieuwe wijk voor terug met veel laagbouw en gestapelde bouw’.

 Het college heeft het ontwerp bestemmingsplan vrijgegeven voor inspraak. Ook heeft het college het beeldkwaliteitsplan voor Palenstein vastgesteld. Naar verwachting kan de raad voor 1 juli 2013 het bestemmingsplan definitief vaststellen.

Op 29 oktober 2012 stemden de corporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes en de gemeente Zoetermeer in met de nieuwe wijkvisie voor Palenstein. Er zijn afspraken gemaakt over een ingrijpende vernieuwing van het hoogbouw deel van de wijk. Zo zullen er diverse galerijflats gesloopt worden. 900 mensen moeten verhuizen, zij krijgen hiervoor een verhuisvergoeding en worden begeleid in het zoeken van een nieuwe woning.

Op 3 januari 2013 start het formele inspraaktraject van zes weken. Naar verwachting kan de raad vóór 1 juli 2013 het bestemmingsplan definitief vaststellen. Als alles goed verloopt zal er in 2015 begonnen worden met de sloop van de flats en het herinrichten van de wijk.

Beeldkwaliteitsplan

Naast het ontwerp bestemmingsplan is er een beeldkwaliteitsplan gemaakt. Dat plan bewaakt de groene, stedelijke uitstraling van de wijk. Deze handleiding voor de toekomstige ontwerpers is tot stand gekomen na consultatie van corporaties en huidige en toekomstige bewoners.

In Palenstein worden de nieuwe gebouwen en de openbare ruimte door verschillende architecten ontworpen. Al die verschillende ontwerpen moeten samen een wijk vormen die gezinsvriendelijk, groen, en levendig is. Daarom worden afspraken over bijvoorbeeld de kwaliteit van bestrating, sfeer van de openbare ruimte en uitstraling van de gebouwen vastgelegd in dit beeldkwaliteitsplan.

Via de Palensteinkrant en de website konden huidige bewoners hun voorkeur aangeven voor drie varianten in de toekomstige sfeer van de nieuwe bebouwing. De twee varianten waarin stedelijk wonen en groen de boventoon voeren, hadden verreweg de grootste voorkeur.

Via een internetenquête reageerden ruim 150 bewoners elders uit Zoetermeer, representatief voor mogelijke toekomstige bewoners. Ook zij hadden een grote voorkeur voor stedelijk wonen en groen. Deze sferen worden nu onderdeel van het beeldkwaliteitsplan.

 

De website van Palenstein: palensteinzoetermeer.nl

 

-advertenties-

-goede doel-