img-raadzaalGisteren stelde de Zoetermeerse gemeenteraad de belastingverordeningen voor 2013 vast. Volgend jaar houdt de gemeente Zoetermeer het totaal aan woonlasten gelijk voor haar inwoners. Vrijwel alle gemeentelijke belastingtarieven stijgen alleen mee met de inflatie. Wel verhoogt het Ministerie van Binnenlandse Zaken de tarieven op reisdocumenten, die daardoor duurder worden.

Edo Haan (Wethouder Financiën): “Het mechanisme achter de gemeentebelastingen is in Zoetermeer al jaren dat de belastingopbrengsten gelijk blijven, zodat het totaal aan woonlasten van onze burgers niet omhoog gaat. De meeste tarieven worden dit jaar wederom niet verhoogd, behalve met inflatie. Dit jaar kunnen we zelfs de afvalstoffenheffing iets verlagen.”

Afvalstoffenheffing daalt verder; totaal aan OZB-opbrengsten gelijk

Zoetermeer houdt ieder jaar rekening met de inflatie bij al haar tarieven, omdat ook voor de gemeente producten en diensten door inflatie duurder worden.

De gemeentelijke woonlasten bestaan uit de onroerende-zaakbelastingen (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing. De afvalstoffenheffing daalt in vergelijking met voorgaande jaren verder. Na de inflatiecorrectie worden de afvaltarieven 5,70 euro lager.

Het principe van Zoetermeer is dat de totale inkomsten uit de OZB ieder jaar gelijk blijven. De opbrengsten nemen alleen toe met inflatie. Het tarief gaat net zo veel omhoog als dat de gemiddelde WOZ-waarde in Zoetermeer daalt. De te betalen rekening blijft daardoor gemiddeld genomen gelijk.

De rioolheffing dekt nog niet volledig de kosten voor het onderhoud van het rioolstelsel en de zorg voor het grondwater. Elk jaar stijgt de rioolheffing iets om uiteindelijk over enkele jaren op kostendekkend niveau uit te komen. De stijging blijft jaarlijks beperkt tot maximaal € 17,50 per onroerende zaak.

Reisdocumenten

De tarieven van de reisdocumenten gaan wel met meer dan inflatie omhoog in 2013. De nieuwe prijzen van paspoorten en ID-kaarten in Zoetermeer zijn 50,35 euro voor een paspoort, 41,90 euro voor een ID-kaart en 31,85 euro voor een jeugd ID-kaart.

De prijzen van paspoorten worden door het Rijk bepaald. Het rijksdeel van de tarieven voor paspoorten en jeugd ID-kaarten is met ruim zes procent verhoogd en voor de ID-kaart voor volwassenen met ruim tien procent. Het gemeentelijk deel is alleen met inflatie toegenomen.

-advertenties-

-goede doel-