palenstein-buitenplaats

Dit jaar dongen 42 inzendingen mee naar de gerenommeerde prijs ‘Award Beste Openbare Ruimte’. Zoetermeer nam het als finalist op tegen niet de minste buitenruimte projecten: het Centrumgebied Venray en Lange Voorhout Den Haag. Venray ging er met de eerste prijs vandoor.

‘Place making’ in Palenstein

Jaarlijks wordt de prijs gegeven aan nieuwe of opnieuw ingerichte buitenruimte projecten. Het gaat in Palenstein om het heringerichte gebied rondom het Castellum, het Rakkersveld en de Willem van Cleeflaan. Hier heeft niet de gemeente het plan ingevuld, maar hebben vooral de behoeften en wensen van bewoners centraal gestaan. Via de methodiek van ‘place making’ werden kinderen, ouders, de school en andere wijkorganisaties betrokken. Er kwamen onder andere een tipituin, een kleinediertjesbos, en een gedeelte van de Van Cleeflaan werd veranderd van verkeers- naar verblijfsgebied.

palenstein-buitenplaats2Bij de uitreiking van deze award staan altijd een bijzondere inrichting, efficiënt beheer en de betrokkenheid bij het ontwerp van bewoners en/of bezoekers centraal. “De werkwijze in Palenstein is een schoolvoorbeeld van hoe je openbare ruimte aantrekkelijk maakt in samenspraak met gebruikers van die openbare ruimte”, aldus de jury.

Bewoners van Palenstein zijn zelf uiterst tevreden met de opnieuw ingerichte buitenruimte. Vier jaar geleden gaven zij die openbare ruimte nog maar een 4,7. Deze zomer beoordeelden zij de nieuwe buitenruimte met een 7,4! Naast prettige wandelpaden en veilige speelvelden is er een mooie skatebaan voor de jeugd, en een prachtige speelplek met natuurlijke speelmaterialen ingericht.

Boekje en website Palenstein Het boekje Placemaking beschrijft de bijzondere wijze waarop de buitenruimte met bewoners is ontworpen en ingericht. U kunt het boekje lezen op www.palensteinzoetermeer.nl . Op de site zijn ook filmpjes te zien over de Tipi-tuin (natuurlijke speeltuin) en Placemaking in Palenstein.

-advertenties-

-goede doel-