le-centrum-acute-zorgBurgemeester en wethouders van Zoetermeer gaan aandacht van de Tweede Kamer vragen voor het behoud van het Langeland Ziekenhuis voor Zoetermeer en omgeving. Zoetermeer heeft de zorgverzekeraars daarover uitgenodigd voor een gesprek. Inzet: behoud van een zelfstandig basisziekenhuis en laagdrempelige spoedeisende zorg voor de stad. Ook de bedreigde nachtapotheek wordt onderwerp van gesprek.

De Dienstapotheek in Zoetermeer, gevestigd in het Langeland Ziekenhuis, wordt bedreigd met sluiting. De apotheek verstrekt ’s nachts en in het weekend medicatie aan Zoetermeerders en mensen uit de regio, voor zo’n 14.000 recepten op jaarbasis. De nachtapotheek werkt samen met de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis en de Huisartsenpost, die alle drie bij elkaar gevestigd zijn. Het geschil betreft extra kosten van zo’n 61.000 euro per jaar, dat de zorgverzekeraars niet wensen te overbruggen.

Wethouder Klaasjan de Jong (Zorg): "Een nachtapotheek is samen met een huisartsenpost en Spoedeisende Hulp vereist voor laagdrempelige en goed bereikbare spoedeisende hulp. Voor zo’n 133.000 mensen is deze nachtapotheek de dichtstbijzijnde plek voor medicijnen ’s avonds en in het weekend. Je kunt toch niet met pijn naar de huisartsenpost in Zoetermeer en vervolgens naar Den Haag voor de voorgeschreven medicijnen? Ik ga hier de zorgverzekeraars op hun zorgplicht aanspreken. Zorgverzekeraars claimen zelf dat basisziekenhuiszorg in Nederland fijnmazig en goed bereikbaar moet zijn voor alle patiënten in een regio. Zoetermeer houdt de zorgverzekeraars graag aan die belofte.”

Wethouder Edo Haan (Financiën): " De gemeente Zoetermeer kan zelf geen financiële rol van betekenis spelen. Maar een grote stad zoals Zoetermeer heeft recht op een zelfstandig basisziekenhuis, met laagdrempelige spoedeisende hulp, inclusief eigen nachtapotheek. Er ligt met de komst van de private investeerder Loek Winter een optimistisch scenario voor het LangeLand ziekenhuis om zelfstandig te blijven. Als de nachtapotheek door de zorgverzekeraars wordt gesloten, wordt deze kansrijke oplossing in de kiem gesmoord."

-advertenties-

-goede doel-