20121210 8171

Buurtbewoonsters van het Fivelingo, Kitty Heij en Carla van Loozenoord planten
samen met wethouder Klaasjan de Jong de eerste boom

 

20121210 8180Honderden Populieren zijn de afgelopen maanden aan de Meerzichtlaan gekapt en afgevoerd. De laatste stammen liggen er nog, maar nu is het tijd voor nieuwe aanplant. In nauw overleg met de omwonenden van de Meerzichtlaan is gekozen voor een nieuwe beplanting met de Koningslinde. Dit is een zeer sterke boom die veel ouder kan worden dan de Populieren die er stonden. Ook is de boom goed nieuws voor insecten en bijen die de boom vaak bezoeken in het voorjaar.


Wethouden Klaasjan de Jong van Natuur plantte samen met buurtbewoners Kitty Heij en Carla van Loozenoord vandaag een nieuwe Lindeboom op het kruispunt Bossenwaard/Meerzichtlaan. Wethouder de Jong:'De Koningslinde was in vroeger tijden zelfs een heilige boom, de Kelten vierden een huwelijksceremonie bij voorkeur onder een Koningslinde! Ik ben blij te zien dat er op de Meerzichtlaan nu weer nieuwe aanplant komt, ook de bermen zullen opnieuw beplant worden.'
Alle aanwezige buurtbewoners kregen van de wethouder een zakje bloembollen om het voorjaar straks kleurrijk te beginnen.

20121210 8167

Het beluchtingssysteem zorgt ervoor dat de Populieren zich snel thuis zullen voelen in Zoetermeer

 

De Lindebomen worden zeer zorgvuldig geplant om ze een zo goed mogelijke start te geven in Zoetermeer. De grond wordt verbeterd en verrijkt met drie verschillende soorten mest en compost. De jonge Lindebomen komen van een kwekerij, waar ze ervoor zorgen dat de bomen een heel compacte kluit hebben, de boom hoeft dus niet te worden uitgegraven waardoor de wortels beschadigen, maar wordt met complete kluit in één keer in de grond gezet. Om de kluit heen komt nog een beluchtingssyteem om ervoor te zorgen dat er ook bij de wortels voldoende zuurstsof kan komen.

Winter lijkt een slecht moment om een boom te planten, maar het is eigenlijk juist het beste seizoen! In de winter verkeren de bomen in rust, er is weinig voeding nodig. Door ze nu te planten kunnen de bomen rustig wennen aan de nieuwe situatie om in het voorjaar echt te gaan groeien, wortelen en uitlopen. In totaal zullen er zo 289 nieuwe Lindebomen geplant worden in Meerzicht.

 

-advertenties-

-goede doel-