De opening van de vierde tentoonstelling van Stichting Fotografica Museum Zoetermeer kon rekenen op veel enthousiast publiek.

Voorafgaande aan de opening vertelde Jos Otterloo dat het museum in eerste instantie slechts kort gehuisvest zou zijn op de huidige locatie. Door vertraging van de renovatie van het gebied rond de Delftsewallen, bestaat en bloeit het museum al vier jaar. Iedereen hoopte dat Burgemeester Charlie Aptroot hun een nieuw onderkomen kwam toezeggen. Dit was helaas niet het geval.

20121208 7975 Aptroot sprak zijn bewondering uit voor het werk dat de groep vrijwilligers verzet en de prachtige collectie die in de afgelopen vier jaar bij elkaar is gebracht. Verder stelde hij: ‘Iedereen maakt foto’s tegenwoordig, met mobiel of spiegelreflex. Maar deze “camera’s” zijn gemaakt voor kleur beelden en niet voor zwart-wit. De grijstinten zijn bij het oude fotograferen veel beter.’ Er werd door de grote groep aanwezigen enthousiast geknikt en duimen werden omhoog gestoken.
20121208 8005 De officiële opening van de tentoonstelling was het wegduwen van de uit 1900 afkomstige camera. Dit prachtige instrument uit de verzameling van de familie Linthout werd dan ook met vereende krachten door Otterloo en Aptroot opzij geschoven. Zo kwam de trap vrij naar de 1e etage.
20121208 8060 Daar kreeg de Burgemeester een rondleiding en werd hij met oude camera’s in zwart-wit vereeuwigd. Terwijl deze foto ontwikkeld werd, kreeg Aptroot uitleg van Gerda Lelievelt over Collodium ofwel ‘natte fotografie’.

 

 

Het is ons niet gelukt om Burgemeester Aptroot in het zwart-wit te fotograferen. Dit laten we liever over aan de leden van het Fotografica Museum!

20121208 8052

-advertenties-

-goede doel-