regiotaxi2De gemeente Zoetermeer is genoodzaakt te bezuinigen op de individuele voorzieningen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het doel van de Wmo is dat mensen met een beperking zelfredzaam zijn en blijven en kunnen meedoen aan de maatschappij. Deze individuele voorzieningen, zoals een scootmobiel en huishoudelijke hulp, zijn relatief dure voorzieningen. De bezuinigingsmaatregelen moeten ervoor zorgen dat deze voorzieningen betaalbaar en beschikbaar blijven voor mensen die daarop zijn aangewezen.

Op 19 november heeft de Zoetermeerse gemeenteraad de bezuinigingsvoorstellen van het college vastgesteld. Een aantal maatregelen gaat in per 1 januari 2013. Per juli 2013 of later volgen nog meer maatregelen.

Ritbijdrage Regiotaxi

Inwoners die vanaf 1 januari 2013 voor het eerst gebruik maken van de Regiotaxi met Wmo-indicatie gaan daarvoor een ritbijdrage betalen van € 0,65 per zone, plus een opstaptarief van € 0,65.

Voor mensen die nu al gebruik maken van de Regiotaxi met gratis zones verandert er tot 1 september 2013 nog niets. Voor hen geldt een overgangsregeling: zij gaan pas vanaf 1 september 2013 de ritbijdrage betalen.

De Regiotaxi is voor iedereen toegankelijk. De ritbijdrage van € 0,65 geldt alleen voor mensen met een indicatie van de Wmo. Reizigers zonder Wmo-indicatie betalen een hoger tarief van € 2,35 per zone (plus opstaptarief).

Bijdrage jongvolwassenen aan huishouden

Vanaf 1 januari 2013 moeten jongvolwassenen tussen 18 en 23 jaar die bij de cliënt in huis wonen, huishoudelijke taken op zich nemen. De cliënt krijgt dan minder uren huishoudelijke hulp.

Tot nu toe werden jongvolwassenen die bij een cliënt in huis woonden geacht de taken te kunnen verrichten van een eenpersoonshuishouden, maar vanaf 1 januari 2013 geldt dat jongvolwassenen vanaf 18 jaar alle huishoudelijke taken uit moeten kunnen voeren.

-advertenties-

-goede doel-