alliantiefabriek

Rosita den Hartog van Parnassia Groep neemt stokje over van wethouder Mariëtte van Leeuwen. Foto: FOTOFLEX Nederland

 

De markt voor personeel en arbeid kent een stevige golfslag. Nu krimpen veel organisaties hun personeelsbestand in vanwege de economische crisis. Maar over enkele jaren zijn weer veel mensen nodig vanwege de vergrijzing. De gemeente Zoetermeer nam in 2012 het voortouw om met diverse bedrijven en organisaties in de regio samenwerkingsafspraken te maken in personeelsbeleid. Voor komend jaar neemt de Parnassia Groep als trekker het stokje over van deze ‘Alliantiefabriek’ voor mobiliteit in arbeid.

Wethouder Mariëtte van Leeuwen (P&O): ‘De problemen die ontstaan door vergrijzend personeel kunnen we niet langer in ons eentje intern oplossen. Andere bedrijven hebben vergelijkbare problemen. Een groep van bedrijven en organisaties kan elkaars vraag en aanbod aan personeel onderling deels opvangen. De goede buur én de verre vriend hebben we dus nodig.’

 

Personeelsproblematiek

logo-all.fabr.-220x129Zo’n dertig bedrijven en instellingen zoals PostNL, Vidomes, TU Delft, Parnassia Groep, Haagsche Hogeschool en gemeenten zoals Wassenaar, Westland, Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en Leiden ontmoetten elkaar meermaals in 2012 en bespraken elkaars behoeften en personeelsproblematiek.

De bijeenkomsten kregen de vorm van een Alliantiefabriek, in deze netwerkmethode worden allianties gesmeed tussen veelsoortige partijen, op basis van vraag en aanbod.

Kennis delen

Concrete resultaten zijn geboekt. Zo ging Post NL en Servicepunt71 kijken of postmedewerkers als bode konden worden ingezet. Alliantiepartners gaan kennis delen, onder meer over elkaars strategische personeelsplanning.

Voor 2013 neemt de Parnassia Groep de trekkersrol over van Zoetermeer. Nolly van der Zeijden (directeur bedrijfsvoering): ‘In de zorg zijn we al langer ervan doordrongen dat samenwerking met andere organisaties in personeelsbeleid noodzakelijk is. Door de te verwachten arbeidsmarkt ten gevolge van de vergrijzing en toenemende vraag naar zorg hebben we straks voldoende gekwalificeerde handen aan het bed keihard nodig. Talent dat nu beschikbaar is, mogen we niet van de arbeidsmarkt laten verdwijnen.’

 

-advertenties-

-goede doel-