20121119 6729Met maar liefst 41 projecten moet het stadscentrum steeds bruisender worden. De gemeente en vele samenwerkingspartners zijn daar hard mee bezig geweest en er staan nog vele plannen in de planning.

De Dorpsstraat heeft nieuwe kerstverlichting (zie ons artikel), dit is één van de 41 projecten die het Zoetermeerse centrum bruisender maakt. De gemeente, ondernemers, belangenverenigingen en culturele instellingen werken hiervoor nauw samen. Dit maakt dat projecten snel van de grond kunnen komen. ‘Zonder hun inzet en investeringen waren de behaalde resultaten niet mogelijk geweest,’ aldus verantwoordelijk wethouder Bé Emmens.

In deze tijd van internetaankopen is het van groot belang dat het Stadshart en de Dorpsstaat aantrekkelijk blijven voor een breed publiek. De volgende plannen moeten hier aan bijdagen.

Stadshart

Het Wegstapelplein bij het politieburo wordt in het voorjaar heringericht tot een gezellig plein met terras, de fietsenstalling zal hiervoor verplaatst woren. Unibail-Rodamco werkt daarnaast aan plannen voor een betere bewegbewijzering naar onder andere de parkeergarages, randstadrailstations en voorzieningen. Zo zullen de parkeergarages een nummer krijgen. Om het Stadshart beter in het oog te laten springen komen er aan de buitenrand reclameborden. Discotheek Amphion zal haar deuren weer openen en er is een wens om meer jongerenwoningen te maken rond het centrum.

Dorpsstraat

Sinds de zomer werkt de gemeente aan een betere ontsluiting van de Dorpsstraat. De bestrating aan de Leidsche Wallen is aangepakt. In 2013 komt er een dynamisch parkeerverwijssysteem waardoor bezoekers van het gebied sneller en makkelijker de beschikbare parkeerruimte kunnen vinden. Omdat er behoefte is aan meer horeca in Zoetermeer maakte de gemeente extra horeca mogelijk in drie verschillende panden in de Dorpsstraat.

Door de Bedrijven Investerings Zone (BIZ)) faciliteert de gemeente ondernemers uit de Dorpsstraat die extra willen investeren in hun winkelgebied. De BIZ biedt de ondernemers de financiële zekerheid om grotere investeringen te doen zoals bijvoorbeeld de aanschaf van de sfeervolle feestverlichting of bloembakken aan lantaarnpalen. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om meer ruimte voor amateurtheater te realiseren in of bij het CKC. De resultaten hiervan zijn medio 2013 bekend.

Het Dobbegebied

De Culturele As gaat zorgen voor een aantrekkelijke verbinding tussen Stadshart en Dorpsstraat. In februari kunnen omwonenden en belangstellenden via de inrichtingsplannen kijken hoe het gebied er uit gaat zien. In de tweede helft van volgend jaar wordt begonnen met het aanleggen van de rondloop: de verbinding over het water heen tussen Stadshart en Dorpsstraat. Met het oog op de naderende feestdagen en het voorkomen van vandalisme is gestart met de sloop van de leegstaande Vuurtorenschool. Het terrein wordt daarna tijdelijk ingericht als parkeerterrein. Het concept voorlopig ontwerp van het Stadsforum is in november gepresenteerd aan ondernemers en bewoners en positief ontvangen. Naar verwachting besluit de gemeenteraad in mei 2013 over de uitvoering van het ontwerp.

DSC06520

Foto: R. Roos

-advertenties-

-goede doel-