038 CopyrightFOTOFLEX.NL 04082015Dinsdag 4 augustus werd met een speciale dieplader de bijzondere en voor de wijk Rokkeveen in Zoetermeer zo kenmerkende boei uit de Floraplas gevist.

De Floriade, die van 9 april tot 10 oktober 1992 plaatsvond, vormde de basis voor deze wijk met haar alom bekende kunstwerken. Maar 1992 is enige tijd geleden. Ondertussen zijn we dan ook 23 jaar verder en beginnen de tekenen van verval zich zo hier en daar bij de kunstwerken aan te dienen.

Er is echter een probleem. De 'kunstwerken' zijn nooit als kunstwerken erkend en opgenomen als zodanig door de gemeente. Die bevindt zich hierdoor nu in een lastige spagaat. Officieel is er geen budget voor, maar de gemeente is wel verantwoordelijk voor de veiligheid er van. Daarnaast wil men graag het unieke karakter van de wijk behouden. De kunstwerken zweven dus. Mede doordat er ook geen eigenaar meer te achterhalen is, zijn de kunstwerken 'verweesd'.

Dit kwam het aannemersbedrijf HABO GWW ter ore. HABO GWW is in Zoetermeer inmiddels geen onbekende meer. Een speciale vestiging van het bedrijf in Zoetermeer en al ruim 7 jaar een onderhoudscontract met diezelfde gemeente tonen de verbondenheid van het bedrijf hiermee. Opgericht in 1921 door Willem Drees, is het heden ten dage nog steeds een sociaal bedrijf met oog voor mensen.

Volgens die bedrijfsfilosofie kwam in de persoon van Jan Dijkshoorn het bedrijf dan ook met het unieke voorstel de boei te mogen adopteren en alle kosten op zich te nemen. Na enig overleg zijn alle vergunningen omtrent de adoptie nu dan rond en is men aangevangen met het eerste deel van de renovatie.

Deze werkzaamheden zullen naar verwachting 4 tot 6 weken gaan duren. Vanwege de bijzondere ligging wordt er een zeer uitgebreide renovatie gedaan zodat de boei voor de komende 10 tot 15 jaar er weer tegenaan kan. Mogelijk zelfs met een weer werkend toplicht.

Was de actie om de boei, met een gewicht van tussen de 3000 en 4000 kilogram en een lengte van ruim 6 meter, uit het water te krijgen al bijzonder, de terugplaatsing belooft zelfs een groter spektakel te worden met een aparte hijskraan. HABO GWW zal er dan ook speciale aandacht aan schenken om als trotse ‘adoptie- uders’ de bewoners hun boei terug te geven.

Voor de bewoners kan dit niet snel genoeg gaan. Slechts enkele uren na het ophalen van de boei kwamen de eerste telefoontjes reeds bij de gemeente al binnen met de vraag waar 'hun' boei was.

 

Foto: FOTOFLEX.NL - Zoetermeer Free Press Agency

-advertenties-

-goede doel-