Twee scouts bij gastouders tijdens de Homestay

Twee scouts bij gastouders tijdens de Homestay

Negen scouts van Scouting Zoetermeer nemen van 28 juli t/m 8 augustus 2015 deel aan de 23ste Wereld Jamboree in Japan. De Wereld Jamboree is het grootste internationale Scoutingkamp ter wereld dat eens in de vier jaar in een ander land wordt georganiseerd waar ruim 30.000 scouts uit 150 verschillende landen samen komen. In 1937 en 1995 werd de Wereld Jamboree in Nederland georganiseerd.

Maandag 20 juli vertrokken ruim duizend Nederlandse scouts naar Japan. Ze hebben zich de afgelopen jaren goed voorbereid op deze reis met onder andere vier troepweekenden en een contingentskamp. De scouts zijn verdeeld in troepen van ongeveer 36 jeugddeelnemers en 4 stafleden, met scouts uit heel Nederland. Het Nederlands contingent bestaat in totaal uit negentien troepen die ondersteund worden door de contingentstaf. Zij zorgen voor de organisatie van onder andere materiaal, programma, gezondheid, transport en communicatie. Daarnaast is er nog een grote groep jongvolwassen scouts mee, die zich in Japan inzetten als lid van het International Service Team (IST) om de Japanse organisatie te ondersteunen.

Slapen bij gastgezin

Na een lange vlucht met tussenstop kwamen de scouts dinsdag 21 juli in Japan aan. In een reis voorafgaande aan de Wereld Jamboree werden verschillende Japanse steden aangedaan en bezienswaardigheden bezocht. Ook werd er bij een gastgezin geslapen. Op dinsdag 28 juli kwamen de scouts aan op het Jamboreeterrein waar woensdag 29 juli de openingsceremonie plaatsvond. De 23ste Wereld Jamboree wordt gehouden in Kirara-hama, in de Yamaguchi-regio in het zuiden van Japan. Ook in Japan is Scouting een flinke organisatie, net als in Nederland. Er zijn ongeveer 150.000 Japanse scouts. Het thema van de Wereld Jamboree is WA, a Spirit of Unity. De WA is één van de vele tekens van het Japanse schrift. Scouts van over de hele wereld zijn allemaal gelijk, ondersteunen elkaar en staan elkaar bij. Het ontmoeten van andere scouts en hun culturen staan naast uitdagende outdoor activiteiten dan ook centraal.

Troep Corpus met de gastouders Mirjam verteld over de insignes op haar Scoutfit
kampterrein Troep Corpus op Jamboree Troep Corpus in Japan

Zoetermeerse deelnemers

Vanuit Scouting Zoetermeer nemen 9 scouts deel: 4 leden van Ashanti, 4 leden van John McCormick en 1 lid van Pocahontas. Tijdens de Wereld Jamboree vallen 7 Zoetermeerse scouts onder Troep Corpus samen met andere scouts uit de regio, 1 scout is mee met Troep Kubus en 1 scout neemt als lid van het International Service Team deel.

Tijdens de Wereld Jamboree kamperen de scouts in de leeftijd van 14 t/m 17 jaar met hun troep op een subkamp van 2000 scouts tussen troepen uit allerlei andere landen. Zo leren ze elkaar kennen en ervaren ze de cultuurverschillen. Troep Corpus staat op veld D-24 op subkamp 'Daisetsu', met naast hun scouts uit onder andere Engeland, Japan, Noorwegen, Denemarken, Tsjechië, Korea, IJsland en Singapore. Troep Kubus staat op veld C-33 op subkamp 'Chokai', naast onder andere Engelse, Spaanse, Chinese, IJslandse en Japanse scouts.

Peace Programma

Op 6 augustus is het zeventig jaar geleden dat de Amerikanen de Japanse stad Hiroshima met een atoombom verwoestten. Ieder jaar worden de tienduizenden slachtoffers van het bombardement herdacht. Dit jaar is de herdenking extra bijzonder. Niet alleen omdat het precies zeventig jaar geleden is dat de stad werd getroffen, maar ook omdat de Wereld Jamboree – het grootste Scoutingevenement ter wereld – op dit moment in Japan wordt gehouden. Scouts uit alle 150 deelnemende Wereld Jamboree landen zullen aanwezig zijn bij de herdenking in Hiroshima. Met een speciaal programma voor de jongeren zal tijdens de Wereld Jamboree aandacht wordt gevraagd voor wereldwijde vrede.

De scouts uit de 150 deelnemende landen die geselecteerd zijn om aanwezig te zijn bij de officiële herdenking lezen onder andere korte verhalen voor van kinderen en jongeren uit Japan die dezelfde leeftijd hebben als de scouts. Daarnaast ondersteunen ze bij de plechtigheid met het uitdelen van bloemen en het begeleiden van bezoekers. Naast de ceremonie in Hiroshima, is namens ieder land een scout aanwezig bij het Nagasaki Peace Forum. Ook hier is veel aandacht voor het belang van wereldwijde vrede. Niet alleen de twee geselecteerde scouts die Hiroshima en Nagasaki bezoeken staan stil bij dit onderwerp. De overige deelnemers aan de Wereld Jamboree kunnen gedurende het evenement een Peace Programme volgen. Als onderdeel van dit programma bezoeken zij het Hiroshima Peace Memorial Museum en het Memorial Park met het monument voor de slachtoffers. Bijzondere aandacht is er voor het Children’s Peace Monument.

Sluitingsceremonie

Op vrijdag 7 augustus wordt het grootse Scoutingevenement afgesloten. Mirjam van Aalderen, explorer bij scoutinggroep John McCormick, is aangewezen namens het Nederlands contingent om de Nederlandse vlag te drager tijdens de sluitingsceremonie en hiermee 1 van de 150 aanwezige landen te vertegenwoordigen. Mirjam was zondag 2 augustus ook al kort in het Jeugdjournaal te zien met een fragment waarin ze verteld over de insignes op haar Scoutfit.

Troep Corpus bij de opening

-advertenties-

-goede doel-