terraHet vertrekpunt voor het getekende werk van Jan Lenoir is de werkelijkheid. Zijn landschappen en fantasiebeelden zijn van 1 t/m 27 augustus te zien in het Terratorium. “Als ik wil afbeelden wat ik zie, denk of voel, zal ik mezelf altijd afvragen hoe dat eruit ziet. Wanneer ik mijn uitgangspunten herken in mijn tekening ben ik tevreden." De werkelijkheid is een bron van narigheid en vreugde, maar Inspiratie vindt Lenoir vooral in het uit te beelden onderwerp. “In 2011 ging ik mij serieus toeleggen op het tekenen van landschappen en fantasietekeningen”, vertelt Lenoir. “Het onderwerp bevindt zich voor mijn deur. Ik woon immers vlak bij het Westerpark. Soms liggen de composities voor het oprapen, op andere momenten moet ik deze ‘veroveren’. Vroeger stond vooral de vorm centraal.

Tegenwoordig gaat mijn aandacht meer uit naar de inhoud van een onderwerp, zoals de sfeer, contrast en kleur. Ook ruimtewerking heeft mijn belangstelling. Ik wil de sfeer en ruimte voelbaar “Bij het tekenen van huizen ben ik minder vrij. Dit vanwege de strakke, dominante, geometrische en repeterende vormen. Het liefst teken ik een gebouw dat zich voegt in het landschap en er een onderdeel van wordt. Dan is het probleem niet aanwezig.”

“Tot nu toe ben ik meer tekenaar dan schilder”, aldus de kunstenaar. “Voor mijn illustratiewerk werkte ik vaak met water- en plakkaatverf, maar aquarelverf bleek als aan- en invulling van een tekening beter te bevallen. Op dit moment gebruik ik vrijwel alleen pen en aquarelverf, maar combineer dit voorlopig niet meer. Potlood is er voor schetsen en soms bij de opzet van moeilijke tekeningen en aquarellen, zoals de fantasietekeningen. Als ik werk naar de werkelijkheid, gaat dat meestal gelijk in pen of verf. Dus opzet en uitwerking in één.”

Jan Lenoir begon aan een studie bouwkunde, maar ontdekte al snel dat hij beter op zijn plek was aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Deze rondde hij in 1979 af. “Ik werkte bij Hydronamic, het ingenieursbureau van Baggerbedrijf Boskalis”, vertelt hij, “Hier kwam mijn technische achtergrond en tekenvaardigheid goed samen. De vrije kunst is er door mijn toegepaste werk wel bij ingeschoten. Toch waren er periodes dat ik het tekenen weer oppakte en ook wel exposeerde. Ik de toekomst wil ik meer beschouwelijke fantasietekeningen en stads- en straatbeelden maken. Ook daarin wil ik dezelfde vrijheid bereiken als in de natuurtekeningen. Hiernaast wil ik mijn waterverftechniek verder verbeteren.”

De expositie ‘Uitzicht en inzicht’ is van 1 augustus t/m 27 augustus gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur en op zondag 2 en 9 augustus van 13-17 uur. De kunstenaar is iedere zaterdag aanwezig, adres: Dorpsstraat 12. U vindt hier ook de TERRA ART SHOP, met betaalbare sieraden, designobjecten en kunst tot € 200,-.

 

 

-advertenties-

-goede doel-