blauwalgHeerlijk even afkoelen in en om het water, veel mensen zoeken het water op als het weer steeds warmer wordt. Maar als de temperatuur stijgt groeit ook de kans op verontreiniging in het water. Botulisme of blauwalg in het water kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen.

Het zwemwater bij het Noord-Aa in Zoetermeer wordt periodiek gecontroleerd op verontreiniging door de waterschappen. Wordt blauwalg of botulisme geconstateerd dan wordt dat op de locatie aangegeven met waarschuwingsborden. Bij het Noord-Aa worden de Speelvijver en het zwemstrand gecontroleerd. Op een nieuwe app, die te downloaden is via www.zwemwater.nl , is voor elke locatie te zien hoe het met de waterkwaliteit is gesteld.

Blauwalg en botulisme

Blauwalg is een bacterie die bij veel zonlicht en veel baders razendsnel gaat bloeien. Veel zwemmers zorgen namelijk voor veel voedingsstoffen in het water. De blauwalg vormt een blauwgroene laag op het water die gifstoffen afscheidt. Wie in contact komt met blauwalgen krijgt hoofdpijn, maag- en darmklachten en soms nog ernstiger gezondheidsproblemen.

Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die zich heel snel vermeerdert in water dat warmer is dan 20 graden. De bacterie zorgt voor botuline in het water en daaraan sterven watervogels en vissen. Botuline is voor mensen niet gevaarlijk, maar de kadavers van dode dieren zorgen wel voor allerlei ziekteverwekkers in het water.

-advertenties-

-goede doel-