DSC 0029

Het Gilde Zoetermeer, in nauwe samenwerking met het Historisch genootschap Zoetermeer organiseert stadswandelingen die een prachtig kijkje geven in de geschiedenis van onze stad.

DSC 0030Kees de Jong is al jaren stadsgids en doet dit met veel toewijding. Hij weet bij elk huis in de Dorpsstraat te vertellen wie daar in het verleden heeft gewoond of gewerkt.

“Sommige mensen denken dat er bij een stadswandeling een grote afstand wordt afgelegd, maar er is zo veel te vertellen over elk gebouw, dat ik soms maar een halve Dorpsstraat ver kom,” vertelt Kees.

De redactie van Zoetermeer actief brengt veel nieuws over Zoetermeer, dat in veel gevallen gaat over het recente verleden of over de toekomst. Tijd dus om terug in de tijd te gaan. Naar de jaren dat Soetermeer en Zegwaart nog twee dorpen waren, met een brug er tussen.

De wandeling begint, zoals bij veel stadswandelingen, bij Stadsmuseum Het Oude huis. Daar vertelt Kees over het prille begin van wat nu ons Zoetermeer is. Daarna wandelen we naar de Kruising Dorpsstraat-Vlamingstraat. Kees ondersteunt zijn verhalen met de borden van het Historisch genootschap die langs de weg hangen. Ook heeft hij oude foto’s en prenten bij zich om het nog levendiger te maken.

DSC 0035“Dit pand hier was vroeger de hoefsmid. Deze zat vroeger direct naast de Nicolaaskerk. Je kan je voorstellen dat de geur van paarden vermengd met verschroeiend ijzer niet zo prettig was voor de kerkgangers. Daarnaast werd er natuurlijk veel lawaai gemaakt door het smeden van ijzer. De smid werd dan ook vriendelijk verzocht om zijn smidse een paar honderd meter verderop voort te zetten. De eerste scheiding tussen werk en wonen was daarmee in Zoetermeer een feit!”

Dit en nog veel meer wordt verteld door de gidsen tijdens de stadstocht. Deze worden regelmatig gehouden op woensdag en zaterdag, er zijn wandel- fiets en koetstochten. Ook vertellen de stadsgidsen graag hun verhaal aan een bepaalde doelgroep, zoals nu de redactie van Zoetermeer Actief, maar ook schoolklassen luisteren graag naar de geschiedenis van Oud Soetermeer.

Alle wandelingen van de stadsgidsen vindt u terug op Zoetermeer actief- excursies, en voor de kosten hoeft u het niet te laten, de bijdrage is slechts 3 euro per wandeling.

-advertenties-

-goede doel-