Er komen bij de gemeente meldingen binnen van zieke konijnen in de verschillende parken. Deze konijnen hebben myxomatose. Myxomatose is een virusziekte, verwant aan de pokken en wordt verspreid door stekende insecten zoals muggen en vlooien. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. Myxomatose is niet besmettelijk voor mensen, honden, katten en cavia's, het is echt een konijnenziekte.

KonijnDeze ziekte komt vooral in de zomer en nazomer voor.

De ziekte kenmerkt zich door zwelling van de oogleden, mond en anus. De getroffen konijnen zijn vooral te herkennen aan opgezwollen ogenleden waardoor de konijnen niet meer goed kunnen zien. Ze zijn daardoor in het veld gemakkelijker  te zien en ze vormen zo ook een gemakkelijke prooi voor andere wilde dieren zoals roofvogels.

Door de ziekte zijn konijnen vatbaar voor andere ziekten zoals een longontsteking en zullen  daardoor overlijden. Myxomatose is een dodelijke aandoening: na besmetting zal het dier meestal sterven. In het wild zal maar 5-10% van de besmette konijnen de ziekte overleven.

Houders van tamme konijnen die aan de rand van recreatiegebieden wonen, worden geadviseerd om hun (gezonde) konijn te laten inenten bij een dierenarts. 

Tamme konijnen die los gelaten worden in een park, overleven het niet in de natuur. Ze zijn niet gewend hun eigen kostje bij elkaar te scharrelen en ze zijn ook bevattelijk voor besmettelijke ziekten.

Wilt u afstand doen van uw konijn, breng het naar stadsboerderij Het Buitenbeest. Dan kan pas na de zomervakantie, tel 079-3520624. Of neem contact op met Animalhome; www.animalhome.nl. Op beide opvangadressen zijn kosten verbonden aan de opvang.

Ziet u een ziek konijn lopen of een dood konijn liggen, u kunt dat melden via het telefoonnummer 14079. De dode konijnen worden door de gemeente opgeruimd.

Ook kunt u contact opnemen met de Dierenambulance in Zoetermeer, mits u een exacte locatie kan opgeven. 

Regionaal alarmnummer: 079 3 61 09 09 / 06 46 09 09 09

www.stgdierenambulancezoetermeer.nl/algemeen

-advertenties-

-goede doel-