noordaa-strandweerSinds 1 augustus is er een waarschuwing van kracht voor de kwaliteit van het zwemwater bij de speelvijver van het Noord-Aa. Bij de speelvijver is blauwalg geconstateerd. Als voor een zwemplek een waarschuwing geldt, wil dat zeggen dat zwemmen op die plek slecht kan zijn voor de gezondheid. U mag er wel zwemmen, u moet zelf beoordelen of er een risico is voor de gezondheid (bijvoorbeeld in het geval van algenbloei).
Jonge kinderen en ouderen, die het meest kwetsbaar zijn, kunnen beter een andere zwemplek kiezen.

waarschuwing zwemwaterDe waarschuwing geldt niet voor het verderop gelegen zwemstrand en voor de rest van de Zoetermeerse Plas, alleen voor de ondiepe speelvijver die is ingesloten door het eiland.

Blauwalg kan irritaties aan ogen en huid veroorzaken, andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater).

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriƫn. Een andere naam ervoor is cyanobacteriƫn. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Doordat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan.

-advertenties-

-goede doel-