fiets1

Binnen maatjesproject Jong Perspectief is een leuk initiatief tot stand gekomen, dat ervoor zorgt dat kinderen en jongeren die geen fiets kunnen aanschaffen kosteloos een rijwiel krijgen. Vrijwilligers stellen oude ‘opknapfietsen’ beschikbaar, die door een maatjeskoppel rijklaar worden gemaakt. Omdat ook de reparatieonderdelen belangeloos beschikbaar zijn gesteld, kosten deze fietsen de jongeren dus niets!

fiets2Dit initiatief van Jong Perspectief kwam spontaan van de grond toen een aantal jongeren van het maatjesproject een nieuwe fiets nodig had, maar er binnen het gezin geen geld was voor een (nieuwe) fiets. Omdat het voor de zelfstandigheid van de jongeren wel belangrijk is om over een fiets te beschikken, werd er een oproep gedaan onder de vrijwilligers van Jong Perspectief. Bij sommige vrijwilligers stonden nog fietsen in de schuur die na een opknapbeurt gebruikt konden worden. Een maatjeskoppel bood zich direct aan om deze opknapwerkzaamheden uit te voeren.

De eerste fiets is inmiddels gebruiksklaar en op 15 juni werd deze gratis fiets aan een dankbaar meisje van 13 overhandigd, die de fiets onder andere gaat gebruiken om volgend schooljaar naar de middelbare school te fietsen. Janneke, het maatje van het 13-jarige meisje, had het project geheim gehouden voor het meisje van 13 om de fiets als verassing aan haar te kunnen aanbieden. “We leidden haar geblinddoekt naar de fiets toe en lieten haar toen haar blinddoek afdoen. Ze was zo blij dat ze niet wist wat ze moest zeggen.”

De twee maatjes die de oude fietsen opknappen, halen hier veel voldoening uit. Pauline is het maatje van een negenjarige jongen die erg technisch is. “Het is dubbel leuk om te doen, omdat je er ook anderen een plezier mee doet. Mijn maatje vindt het klussen zo leuk dat hij later fietsenmaker wil worden.”

In de schuur van Pauline, waar de opknapwerkzaamheden plaatsvinden, staan nog twee fietsen om opgeknapt te worden. Als dat gebeurt is, gaan ze naar een jongen van 12 die volgend jaar naar de middelbare school gaat en naar een meisje van 11 dat graag zelfstandig naar haar maatje wil fietsen, zodat ze niet telkens opgehaald hoeft te worden.

Jong Perspectief is een maatjesproject uit Zoetermeer dat kinderen en jongeren van 6 tot en met 24 jaar in Zoetermeer en de omgeving helpt te bouwen aan een toekomst met perspectief. Het maatjesproject koppelt jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken aan volwassenen die hen op basis van hun levenservaring ondersteunen en coachen.

Volg Jong perspectief ook op Twitter: twitter.com/JongPerspectief
of op Facebook: facebook.com/maatjesprojectJongPerspectief

Door: Leo Hoekstra

-advertenties-

-goede doel-