DSC01536Op woensdag middag 22 april vond de finale van de ontwerpwedstrijd Duurzame stad voor de negende keer plaats in de raadzaal van de gemeente Zoetermeer. Rond één uur verzamelden zich hier 70 leerlingen uit de bovenbouwklassen van het Picasso lyceum, het Oranje Nassau College en het Alfrink college. De leerlingen hebben in groepjes een duurzame Stad van de toekomst ontworpen. Na de voorronde op de school mochten de beste groepjes hun plan presenteren aan een deskundige Jury.

De middag begon met een indrukwekkend moment van stilte ter nagedachtenis aan een van de initiatiefnemers van deze wedstrijd, Annet de Jong, medewerkster Natuur en Milieu educatie van de gemeente Zoetermeer. Annet is samen met haar man Wim Bakker vorig jaar juli omgekomen bij de vliegramp met het MH17 toestel. Na dit respectvolle stilte moment gaf de wethouder Robin Paalvast het officiële startsein van het begin van de finale.

De leerlingen moesten eerst in de lobbyronde de juryleden overtuigen van hun plan. Daarna kwamen alle groepjes nog eens kort langs in de Pitch presentatie ronde. In slechts drie minuten tijd moesten de leerlingen in een flitsende presentatie de aanwezig professionele juryleden overtuigen van de beste ideeën van hun groep voor hun toekomstige duurzame stad. De jury had na deze twee rondes flink wat tijd nodig om tot een beslissing te komen. De groep Spijker en Co met de stad Futuralis maakte indruk met hun innovatieve Click Brick idee en eindigde daardoor op de derde plaats. De groep New Way van het Alfrink college had een erg goede Pitch presentatie en eindigde als tweede. De wedstrijd werd gewonnen door de groep DuurZaam Zoetermeer (DZZ) met de stad Greenville uit klas 4VE van het Alfrink college. Deze groep kreeg de hoofdprijs in de vorm van een cheque, goed voor drie zonnepanelen op het dak van de school, uitgereikt door de wethouder. Het plan van de winnende groep blonk uit in de functie vermenging waarbij veel aandacht was besteed aan groen in de stad. De plattegrond was prachtig uitgewerkt tot in de details waarbij het waterplan goed geïntegreerd was in het geheel. De samenwerking binnen de groep kwam tot uiting in beide eind rondes. De jury had ook wel een punt van kritiek. Het voorlezen van een telefoon door een van de deelnemers … tja, dat kan in een presentatie ronde natuurlijk niet.

Volgend jaar organiseert de Stichting Duurzame Stad voor de tiende keer de ontwerpwedstrijd Duurzame Stad in Zoetermeer.

Namen leerlingen DZZ winnende groep met stad Greenville:

Tural Abdullaev; Hessel Adrichem; Nienke Boland; Chenaya Dossett; Claire Julien; Larica Tan-A-Kiam; Jordy Sierat; Thijs Kooter.

Meer informatie over het Programma Duurzaam Zoetermeer vindt u op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer.

Informatie over het project Stad van de Toekomst en Stichting Duurzame stad vindt u op www.duurzamestad.nl

-advertenties-

-goede doel-