naar de boeren

De hele kindercast tijdens de opnames in 2013

In het kader van het Bevrijdingsfestival draait op dinsdag 5 mei, speciaal voor de doelgroep 50+, in Bioscoop Utopolis de indrukwekkende film ‘Naar de Boeren!'. Deze gratis te bezoeken film wordt aangeboden door Floravontuur Promotie Zoetermeer in samenwerking met Filmtheater Cine Utopia. Kaartjes zijn vanaf dinsdag 14 april vooraf af te halen bij Bioscoop Utopolis. De aanvangstijd van de film is 13.30 uur. De plaatsen zijn beperkt, dus het advies is om vooraf uw kaartje af te halen bij Bioscoop Utopolis. Telefonisch reserveren is niet mogelijk.

Naar de Boeren! vertelt het verhaal van Sjaak (nu Jack) de Zwart, de vader van regisseur Raoul de Zwart, die als 12-jarig Haags bleekneusje in maart 1945 per schip wordt geëvacueerd van Den Haag naar het Groningse Marum. Het bijna anderhalf uur durende filmverhaal begint in de Hongerwinter van 1944-1945, als de interkerkelijke bureaus besluiten tot een grootscheepse operatie. In een tijd met gebrek aan bijna alles, slagen deze bureaus erin binnen enkele weken bijna 40.000 kinderen van de grote steden naar het platteland te evacueren. Ondanks de omvang, is er van dit unieke historische feit maar één foto gemaakt. Maar veel van de kinderen van toen leven nog en kunnen hun ervaringen van toen met ons delen.

Hoofdpersoon Jack de Zwart is nu 82 en woont in Zoetermeer. Hij was in deze stad jarenlang leraar Aardrijkskunde aan het Erasmus College. Zijn bijzondere oorlogsverhaal wordt in de film ondersteund met gedramatiseerde beelden waarbij leerlingen van OBS De Waterlelie in Zoetermeer een belangrijke rol speelden.

Na afloop van de film biedt Bioscoop Utopolis gratis koffie en thee aan en zorgt bakker Jongerius voor heerlijke oranje muffins. Tevens kunnen de bezoekers genieten van een lekker glaasje advocaat met slagroom, aangeboden door Sligro.

De ouderenbus rijdt op dinsdag 5 mei een aangepaste dienstregeling om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven de filmvoorstelling te bezoeken.

Het Bevrijdingsfestival wordt mede mogelijk gemaakt door woningcorporatie De Goede Woning, gemeente Zoetermeer en Fonds 1818.

-advertenties-

-goede doel-