2015 04 10 12.39.22Peuters in Zoetermeer leren goed te zorgen voor zichzelf en verantwoordelijk te zijn voor hun tandjes, door samenwerking van Stichting Jeugdtandverzorging en kinderopvangorganisatie De Drie Ballonnen met locaties in bijna iedere wijk. Zo maken zij spelenderwijs kennis met een bezoek aan de tandarts.

Zorgen voor jezelf en daarmee de verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van je lichaam en je tanden is iets dat van huis uit op jonge leeftijd al geleerd wordt. “Echter opvoeders van kinderen kunnen wel extra ondersteuning gebruiken op het gebied van tandverzorging”, Marga de Kooter van Jeugdtandverzorging Zoetermeer is daar heel stellig in.

De Stichting Jeugdtandverzorging begeleidt kinderen vanaf 2,5 jaar tot 18 jaar op het gebied van tandverzorging. Wanneer kinderen naar de basisschool gaan worden ouders of verzorgers twee maal per jaar met hun kleuter uitgenodigd in de Dental car van de stichting, voor een halfjaarlijkse controle en een poetsles. Kinderen vanaf 2,5 jaar tot 4 jaar zijn moeilijker te bereiken. Omdat zorgen voor jezelf en verantwoordelijkheid valt onder de ZaaiGoed-methode waarmee kinderopvang De Drie Ballonnen werkt, gingen zij graag een samenwerking met de stichting Jeugdtandverzorging aan. Door kinderen in die leeftijd op de kinderdagverblijven spelenderwijs kennis te laten maken met tandverzorging en een bezoek aan de tandarts.

9 april 2015 is er op alle kinderopvanglocaties van de organisatie een actiedag georganiseerd voor de kinderen en hun opvoeders. Met een doe-het-zelf tandarts hoekje waar de kinderen om en om tandarts en patiënt mochten zijn, leuke poetstips, knutselactiviteiten en spelletjes, aandacht voor duimen, speentjes, eet- en drinkgewoontes wisten zowel de kinderen als hun opvoeders aan het eind van de dag meer!

“Alle controle en behandel afspraken van kinderen tot 18 jaar worden vergoed door de basisverzekering van de zorgverzekeraar. Dit is nog lang niet bij alle opvoeders bekend waardoor kinderen niet altijd de tandzorg krijgen die ze nodig hebben”, aldus Marga de Kooter. Voor meer informatie over Jeugdtandverzorging kijkt u op www.jtv-zoetermeer.nl.

-advertenties-

-goede doel-