jinotega nieuwe school

Opening van een nieuwe school in Jinotega

De afgelopen jaren werd het geld dat de Stichting Vrienden van Jinotega ophaalde, tweemaal verdubbeld. Elke euro werd verdubbeld door de gemeente Zoetermeer en daarna nog eens door de Stichting HIVOS. Eén euro werd zo 4 euro.

Dit jaar wordt de verdubbelaar voor het laatst toegepast, de gemeente heeft 100.000 euro beschikbaar gesteld voor Jinotega. Stichting Vrienden van Jinotega gaat extra acties organiseren om voor elkaar te krijgen dat deze €100.000 euro uiteindelijk 4 ton wordt, die ten gunst komt aan langlopende programma’s in het onderwijs.

Maar ook na volgend jaar, als de verdubbelaar weg is, blijft Zoetermeer de stedenband met zusterstad Jinotega onderhouden. Wethouder Taco Kuiper: “Een stedenband is een vriendschapsrelatie, dat geef je niet zo maar op! De contacten die we in de loop der jaren hebben opgedaan zijn en blijven zeer waardevol, ook voor lespakketten op Zoetermeerse scholen. De invulling van de stedenband kan wel gaan verschillen, we verschuiven meer van hulp naar handel.”

jinotega voor jinotega na
Een toiletgebouw vóór en ná een grote opknapbeurt

Gerard van Wijk, voorzitter van Vrienden van Jinotega, is de afgelopen 20 jaar al meerdere keren op bezoek geweest in het Zuid-Amerikaanse land en zag in die tijd de regio vooruit gaan: ”Het land heeft enorme sprongen gemaakt, het is nu de snelst groeiende economie in de regio. Nicaragua staat ook op de derde plaats als toeristische bestemming in Zuid-Amerika.” Door de bijdragen uit Zoetermeer zijn er in de afgelopen jaren 8 scholen in en rond Jinotega opgeknapt. Het geld wat dit jaar nog wordt opgeknapt wordt ingezet als afsluiting van een aantal langlopende projecten, een deel gaat naar het basis- en beroepsonderwijs, maar het grootste deel (60%) gaat naar de economie. Gerard van Wijk: “Er is al veel geïnvesteerd in onderwijs, dan is het nu tijd voor de volgende stap: zorgen dat die kinderen als ze van school komen ook werk kunnen vinden. Daarom wordt er nu veel aandacht besteed aan het creëren van banen en kansen voor kleine ondernemers.”

Dit jaar zal de Stichting Vrienden van Jinotega extra veel acties op touw zitten om de ton aan hulpgeld bij elkaar te krijgen. Er komt in ieder geval week een benefietconcert, een streetgolf toernooi en ook het charity diner zal dit najaar weer worden gehouden.

-advertenties-

-goede doel-