debat1Ruim 110 studenten van het ID-College waren afgelopen maandagmiddag te gast in de raadzaal van de gemeente Zoetermeer voor een scholierendebat van het ID-College.

debat2Zij moedigden een aantal van hun klasgenoten aan die met elkaar het debat aangingen. Namens de gemeenteraad trad Margot Kraneveldt op als debatleider en waren de raadsleden Ivan Beij, Rianne Sman en Peter Vergers aanwezig als jurylid.

Hoewel de eerste debaters wat aarzelend in debat gingen over de stelling ‘Scholen moeten energydrank verbieden in de school en op het schoolplein’, kregen zij al gauw de smaak te pakken. Na nog wat tips van de jury gingen zij stevig met elkaar in discussie over stelling twee ‘De basisbeurs voor studenten moet blijven bestaan’. Vooral over de stelling ‘Social media hebben een slechte invloed op jongeren’ werd enthousiast gedebatteerd en werden de voor- en tegenargumenten overtuigend en scherp neergezet. De jury complimenteerde niet alleen de debaters, maar ook de inbreng vanuit de zaal.

Uiteindelijk koos de jury Sharish Kalloe en Cornelius Afriyie uit voor het finaledebat. “Sharish, je zat in het publiek en koos er ter plekke voor om mee te doen aan het debat. Dat getuigt van moed”, aldus de jury. De jury prees hem voor het feit dat hij overtuigend, grappig en sterk was met absoluut een goede houding. Datzelfde vond de jury van Cornelius die uiteindelijk als tweede eindigde. Hoewel de jury hem in eerste instantie net iets daadkrachtiger vond en hij vanuit een hele eigen stijl het debat aanging, legde hij het tijdens het finaledebat toch af tegen Sharish. Deze laatste was net iets overtuigender als tegenstander van de stelling ‘Rood staan mag alleen als je een baan hebt’. Hij mocht dan ook de wisseltrofee in ontvangst nemen.

De debatbijeenkomst past binnen de gedachte om jongeren en raadsleden meer met elkaar in contact te brengen. Ter voorbereiding op het debat heeft een aantal raadsleden vooraf gastlessen verzorgd op het ID-College en uitgebreid tips gegeven over hoe te debatteren.

-advertenties-

-goede doel-